NAŠA TURISTIČKA DESTINACIJA ZBOG SMEĆA POSTAJE OBIČNO RUGLO: Limom plovi OTPAD, prizor je prilično odvratan
reka Lim, Foto: RINA

EKOLOŠKA KATASTROFA

NAŠA TURISTIČKA DESTINACIJA ZBOG SMEĆA POSTAJE OBIČNO RUGLO: Limom plovi OTPAD, prizor je prilično odvratan

Radnici hidroelektrane svakodnevno čiste otpad, a fizičko uklanjanje otpada, samo je trenutno rešenje

Objavljeno:

Ekološka katastrofa već neko vreme preti da od turističke destinacije Lim pretvori u ruglo zbog neverovatne količine smeća koja pluta po površini.

Tone smeća nisu zaobišle ni reku Drinu koja je postala odlagalište smeća, jer su se u Drinsko jezero na samom ulazu u Višegrad slile hiljade kubika otpada, koje je stiglo Limom iz Crne Gore i pritokama Drine.

Reka Lim na jugozapadu Srbije, koja izvire u Crnoj Gori i protiče kroz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, je nakon poplava sredinom januara ponovo pretvorena u deponiju.

Ljudski nemar ide toliko daleko, da smeća svakog dana ima sve više i više, jer na obalama Lima živi oko 180.000 ljudi.

01:07

ĐUBRE KOJE SE ŠIRI REKOM LIM ČUDOVIŠNIH RAZMERA!

Predrag Šaponjić direktor Limskih elektrana, obratio se javnosti predstavivši ovo stravično stanje.

- Mi smatramo da najveći deo smeća dolazi iz Crne Gore. Lim protiče kroz pet opština u Crnoj Gori i tri opštine u Srbiji, i ako samo mali deo tog otpada završi u reci Lim imamo ekološku katastrofu! - rekao je Šaponjić.

Priboj najugroženija opština

Ovaj otpad se prevozi ka stanici u obližnjoj Novoj Varoši, odakle se ponovo tovari u kamione i transportuje ka regionalnoj deponiji kod Užica na zapadu Srbije.

Priboj je najugroženiji jer je poslednja opština u Srbiji kroz koju prolazi Lim.

Ekološko udruženje "Jastreb" je pre četiri godine uz pomoć opštine pokrenulo akciju postavljanja plutajućih barijera.

Na delu toka Lima kroz Srbiju od Brodareva u Prijepolju do brane hidroelektrane "Potpeć" u Priboju postavljene su tri barijere za koje su opštine dobile 70 miliona dinara (oko 600.000 evra) pomoći od Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije.

Njihova uloga je da sabiraju otpad kako ne bi plutao po celom jezeru.

Radnici hidroelektrane svakodnevno čiste otpad, a fizičko uklanjanje otpada, samo je trenutno rešenje, jer problem koji se javlja veoma često, ne može se rešavati samo na lokalnom nivou.

- Otpad je počeo da dolazi sredinom novembra, a evo, vidite da i sada traje čišćenje - rekao je Dejan Furtula iz Eko centra Višegrad.

U januaru 2020. godine, gomila plastike i drugog otpada preplavila je Potpećko jezero što je ugrozilo i rad turbina hidroelektrane "Potpeć".

Pored uklanjanja štete nakon što nastane, građane Srbije, bi trebalo, ovim putem edukovati, da bi se katastrofalne gadosti - džinovskih razmera, predupredile i da bi sebe mogli da zovu ljudima! I životinje pokazuju veće poštovanje prema prirodi i okruženju u kom žive, od nas.

Dakle, vratiti se elementarnim i baznim temeljima vaspitanja i rapidno raditi na širenju ekološke svesti!

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.