Preminuo profesor Boško Živković
Boško Živković, Foto: AL JAZEERA / SCREENSHOT

VELIKI STRUČNJAK

Preminuo profesor Boško Živković

U zvanje docenta biran je 1990. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu

Objavljeno:

Preminuo je Boško Živković, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i bivši predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

Profesor Boško Živković (1954) je bio stručnjak za poslovne finansije, tržište kapitala i bankarstvo, na čija predavanja o finansijskim tržištima su dolazile i kolege profesori.

U zvanje docenta biran je 1990. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Od 2003. godine radio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je u julu 2009. godine izabran u zvanje redovnog profesora.

Bio je predsednik komisije za hartije od vrednosti Savezne Republike Jugoslavije i Republike Srbije, član Saveta Narodne banke Srbije (2003–2004) i pomoćnik ministra za privredu i privatizaciju zadužen za razvoj finansijskih tržišta (2003. godine).

Učestvovao je u stručnim grupama koje su formulisale osnovne koncepte zakona o privatizaciji, o privrednim društvima, finansijskim tržištima, bankama itd. Bio je član stručnog tima koji je 1989. godine uradio elaborat na osnovu koga je formirano tadašnje Jugoslovensko tržište kapitala (danas Beogradska berza), faktički prva berza u istočnoj Evropi posle Drugog svetskog rata.

Od 1994. do 2000. godine bio je član stručnog tima koji je radio za tadašnjeg guvernera Narodne banke Jugoslavije Dragoslava Avramovića – na projektima reformi finansijskog sektora, posebno na rešenju problema tzv. stare devizne štednje, koje je kasnije i primenjeno u praksi.

Boško Živković je objavio, samostalno i u koautorstvu, nekoliko knjiga i nekoliko desetina stručnih i naučnih radova u zemlji i inostranstvu. U njegovoj biografiji objavljenoj za vreme dok je bio predsednik Saveta guvernera NBS navodi se da nije, niti je bio član nijedne stranke u Republici Srbiji. Bio je član profesionalnih asocijacija i grupa: Saveza ekonomista Srbije, Naučnog društva ekonomista Srbije i Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS).

(Espreso / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.