ZBOG ČEGA JE ZEMLJOTRES U TURSKOJ BIO TOLIKO RAZORAN? Profesor Milovanović objasnio KLJUČNE STVARI!
prof. Milovanović, Foto: Printscreen/RTS

zemljotres u turskoj

ZBOG ČEGA JE ZEMLJOTRES U TURSKOJ BIO TOLIKO RAZORAN? Profesor Milovanović objasnio KLJUČNE STVARI!

Razornost zemljotresa zavisi i od geološkog sastava stena - ako je stena kruta i u bloku ona će to reflektovati šire, ako imamo i rased onda i to utiče

Objavljeno: 10:58h

Zemljotres koji je pogodio Tursku izuzetno je jak i razoran pre svega jer je epicentar bio na maloj dubini, u području koje je inače trusno i gde se dve tektonske ploče sudaraju, rekao je za RTS profesor Rudarsko-geološkog faklulteta u Beogradu Dragan Milovanović.

Nije svaki zemljotres istog intenziteta i zavisi ne samo od jačine već i od dubine na kojoj je epicentar, objašnjava profesor Milovanović.

"Ovo je bilo relativno plitko, ispod 20 kilometara i oslobođena je velika energija i, prema podacima koje sada imamo, reč je možda i o najjačem zemljotresu u tom području", rekao je profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Profesor Milovanović
Profesor Milovanovićfoto: Printscreen/RTS

Razornost zemljotresa zavisi i od geološkog sastava stena - ako je stena kruta i u bloku ona će to reflektovati šire, ako imamo i rased onda i to utiče.

"Takav zemljotres se mora osetiti na širem prostoru. Ovo je bio razoran zemljotres u području koje je inače trusno. To je fenomen koji ne može da se predvidi niti po jačini niti dubini, ali je to trusno područje gde se dve tektonske ploče sudaraju", rekao je profesor Milovanović.

Zemljomtres u Turskoj
Zemljomtres u Turskojfoto: Depo PhotosABACA Abaca Press Profimedia

Takve zemljotrese uglavnom prati više naknadnih potresa koji mogu dodatno da pogoršaju situaciju na mestima gde je došlo do velikog razaranja.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media