"DA MI JE DA OVAJ SNEG PRESELIM U BEOGRAD": Život na SRPSKOJ PLANINI kada ZAVEJE MEĆAVA daleko je od IDILE (FOTO)
Zavejani putevi, Foto: Printscreen/RTS

MUKE PUTARA TOKOM ZIME

"DA MI JE DA OVAJ SNEG PRESELIM U BEOGRAD": Život na SRPSKOJ PLANINI kada ZAVEJE MEĆAVA daleko je od IDILE (FOTO)

Putari uvek moraju da budu spremni, kaže Zoran Lečić koji je cele noći bio za volanom čistača snega, boreći se protiv mećave

Objavljeno:

Koliko mećave i smetovi mogu biti opasni, najbolje znaju oni koji žive na planinama. Nije im lako, pogotovo kada nisku temperaturu dodatno spusti planinski severac.

Miroljub Tripković radi nedaleko od Divčibara, na Kaoni, prevoju koji je zimi obično zavejan. Prošle godine nakon smene nije mogao kući zbog mećave.

"Jedva došla spasilačka ekipa. Bilo je sve zatvoreno, zato nismo mogli ni da krenemo ni da pođemo nigde. Sada opet ista situacija, samo smo malo spremniji", kaže Miroljub Tripković, radnik obezbeđenja iz Kosjerića.

Miroljub Tripković
Miroljub Tripković foto: Printscreen/RTS

Putari uvek moraju da budu spremni, kaže Zoran Lečić koji je cele noći bio za volanom čistača snega, boreći se protiv mećave. Kreće kući na predah do naredne smene.

"Drugi dan, bole oči. A moramo da odradimo, da pustimo, videli ste i sami, sve je to urađeno i saobraćaj mora da funkcioniše", navodi Zoran Lečić, vozač "Puteva Požega".

Zoran Lečić
Zoran Lečićfoto: Printscreen/RTS

Teška mehanizacija radi na probijanju puteva ka odsečenim selima, da bi druge službe stigle i do zavejanog Crvenog Brega.

"Sada ti ljudi nemaju struje usled ovih snežnih padavina, pa ćemo probati ovde da napravimo trafo-stanicu, ako ne uspemo onda ćemo da tražimo kvar na mreži", objašnjava Sreten Sredić, radnik dežurne ekipe EPS-a iz Kosjerića.

U tom planinskom kraju žitelji kažu da sigurno tako često ne bi bili odsečeni da je asfalta na koji se čeka decenijama.

1 / 5 Foto: Printscreen/RTS

"Da bi svi shvatili, da mi je da ovaj snijeg preselim u Beograd na centralne ulice, onda bi oni shvatili kao izgleda živeti u planinama u ovakvim uslovima", poručuje Dragan Sekulić iz Makovišta.

"Put je načisto loš odavde pa tamo prema Valjevu, rupe da ne more da se prođe, sad je srećom poledilo, pa je malo poravnjalo", dodaje Mitar Gligorijević iz Makovišta.

Ima i onih koji uživaju u zimskim radostima.

"Ja sam da kažem odrastao na selu, iako živim u Beogradu, ali otkad imam decu, dečaka i devojčicu, njima su zima i sneg sve", ističe Marko Vitorović iz Beograda.

A njegov sin Maksim to potvrđuje. "Da plavim sneška i da plavim iglo i to je sve", kaže mali Maksim.

Traktorima, lopatama žitelji zavejanih krajeva održavaju kondiciju za radove koji im predstoje nakon zime. Snagu dobijaju iz bogatstva planinske trpeze, a i kad nema struje, pucketanje vatre im dodatno unosi toplinu u dom.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.