U SRBIJI SE POJAVIO OPASAN LISIČJI PARAZIT: Može da izazove TEŠKU BOLEST, lekari savetuju kako DA IZBEGNETE RIZIK!
Lisica, Foto: Profimedia

oprez!

U SRBIJI SE POJAVIO OPASAN LISIČJI PARAZIT: Može da izazove TEŠKU BOLEST, lekari savetuju kako DA IZBEGNETE RIZIK!

Ehinokokne pantljičare su inače jako male i u jednoj životinji, može da ih u enormnim količinama - po nekoliko stotina

Objavljeno:

Prvi slučaj lisičje pantljičare zabeležen je kod pacijenata u Srbiji, a lekari napominju da ako se ne leči i ne otkrije na vreme može da dovede do smrtnog ishoda.

Nju je u Srbiji kod jedne pacijentkinje od 67 godina otkrio Dušan Lalošević, profesor medicinskog fakulteta u Novom Sadu, kod koje je parazit rastao i metastazirao. Nešto više o tome, govorio je u jutarnjem programu na Prva TV.

"On prvo počinje na jetri, ali za razliku od cističnog, on raste kao tumor", otkrio je profesor i dodao da je kod čoveka zaraza moguća sada, ali da se otkrije tek za nekoliko godina.

Dušan Lalošević
Dušan Laloševićfoto: Printscreen/Youtube/kanal9tvns

Ehinokokne pantljičare su inače jako male i u jednoj životinji, može da ih u enormnim količinama - po nekoliko stotina. Prenosi se i dobija preko fekalija lisice ili šakala koje završe u zemljištu, što je direktno povezano sa uzgojem povrća. To znači da možemo vrlo lako da ih unesemo u organizam ukoliko ne obratimo pažnju na higijenu i pranje voća i povrća.

Voće na pijaci
Voće na pijacifoto: Aleksa Petrović

Takođe, u riziku su i oni koji vole da borave u prirodi u direktno su u kontaktu sa biljkama, a epidemiolog Jasmina Jandrić Kočić podsetila je na obaveznu i redovnu higijenu ruku i odeće. U poslednje vreme populacija lisica i šakala, posebno u Vojvodini je i te kako porasla, a samo tokom 2016. godine u Srbiji je procenjeno prisustvo 15.000 jedinki, jer kako kažu stručnjaci on ovde kod nas, nema prirodnog neprijatelja, osim vuka.

Šakal
Šakalfoto: Printscreen/Youtube/ RTS Beogradska hronika Jutarnji program

"Šakal je predator koji dolazi iz jugoistočne Azije. U planinskim predelima, tamo gde ima vukova, šakala nema. Međutim, u nizijskim delovima, gde su šume, tu je našao pogodno tlo gde se i najviše razmnožava, lovac Slađan Papić. Glavni problem je što se infekcija razvija podmuklo, uglavnom bez simptoma, a parazitske ciste mogu da se prošire, te je tada operacija jedini lek. Zato je važno da redovno vodite računa o ličnoj higijeni, ali i da detaljno perete namirnice pre upotrebe.

(Espreso / MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.