POSEDOVAO CEO BALKAN, SADISTIČKI UBIJAO BUGARE: Car kog je HRVATSKI KRALJ priznao za VRHOVNOG VLADARA
Vasilije II Bugaroubica, Foto: Wikipedia

vizantija

POSEDOVAO CEO BALKAN, SADISTIČKI UBIJAO BUGARE: Car kog je HRVATSKI KRALJ priznao za VRHOVNOG VLADARA

Impresivan i zastrašujući vizantijski car može da bude inspiracija savremenom čoveku, ali je bio strah i trepet na Balakanu

Objavljeno: 12:09h

Imena vladara često su ukršena izvedenicom iz opisnih prideva: Grozni, Silni, Nejaki. No, jedan vizantijski vladar ima posve interesantno ime: car Vasilije II Bugaroubica.

Car Vasilije II Bugaroubica imao je zanimljiv život od detinjstva. Car Roman II, Vasilijev otac je umro kada je Vasilije imao dve godine. Vasilijevu majku Teofanu su primorali da se uda. Očuha mu je majka sa ljubavnikom ubila, majku su mu poslali u manastir, Teofanin ljubavnik je postao car i malo kasnije umro od zarazne bolesti.

Ova kratka istorija Vasilijevog detinjstva ima još zanimljiviji nastavak.

U sedamnaestoj godini života Vasiliji postaje car Vizantije, a ubrzo nakon toga slede građanski ratovi koji omogućavaju Bugarima da se pobune, pod vođstvom Samuila. Dva građanska rata, ratovi širom Evrope i Azije obeležile su vladavinu Vasilija II.

Vasilije II Bugaroubica
Vasilije II Bugaroubicafoto: Wikipedia

Posebno značajan rat koji je Vizantija vodila jeste protiv Bugarske jer posle ogromne pobede nad Bugarima carstvo Vasilija II postaje apsolutni vladar Balkana. Čak je i hrvatski vladar Krešimir III morao da prizna Vaslilija II za svog cara.

Otkud to ime Bugaroubica?

Posle svih poteškoća da se održi mir kakav je Vasilije II želeo, vizantijski car pobedio je Bugare 1014. godine. Da bi bio siguran da do daljih pobuna neće doći, Vasilije II je oslepeo 15 000 zarobljenih bugarskih vojnika. Umesto da ih ubije, car ih je oslepeo i poslao Samuilu. Bugarski vladar kada je video svoje oslepljene vojnike, prema legendi, odmah je doživeo infarkt i umro.

Stoga, sem što je pobedio i poubijao protivnike Vasilije II je sadistički mučio nesrećne vojnike kako bi uplašio, a onda i bukvalno uništio bugarskog cara.

Vizantijski deo Italije oko 1000. godine (zelena boja na mapi)
Vizantijski deo Italije oko 1000. godine (zelena boja na mapi)foto: Wikipedia

Otuda ime Vaslilije II Bugaroubica.

Između ostalih zakona koje je doneo pošto je u svom vlasništvu imao bugarske zemlje, Vasilije II Bugaroubica podčinio je sve eparhije ranijeg Samuilovog carstva arhiepiskopiji u Ohridu.

Priče o vizantijskim, "srpskim" vladarima i vladarkama uvek inspirišu i provociraju modernog čoveka, a život Vasilija II Bugaroubice je itekako takva storija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.