OGLASILI SE IZ NEVLADINE ORGANIZACIJE POVODOM TZV. KIDS DROGE U SRBIJI: Evo šta su poručili!
Stefan Pejić, Foto: Privatna arhiva

droga u srbiji

OGLASILI SE IZ NEVLADINE ORGANIZACIJE POVODOM TZV. KIDS DROGE U SRBIJI: Evo šta su poručili!

Pejić napominje da su roditelji uplašeni i da je to opravdano, ali naglašava da je pre svega potrebno proveriti informacije i imati otvoren razgovor sa detetom

Objavljeno:

Stefan Pejić iz nevladine organizacije "Regeneracija" danas je povodom informacija u javnosti o pojavi takozvane dečije droge rekao da ne treba dizati paniku, a roditeljima poručio da razgovaraju otvoreno sa svojom decom i da se obrate nadležnim institucijama ako na nešto posumnjaju.

Pejić je za Tanjug rekao da dizanje panike postavljanjem fotografija na društvenim mrežama i nazivanjem nečega "dečjom drogom", za šta konkretno ne postoji potvrda nadležnih institucija kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova, ograničava prostor za otvoren razgovor sa decom i otvara prostor za produbljivanje već netačne informacije.

On je dodao i da se na fotografijama vide kesice za čaj i da se ne može znati šta se u njima konkretno nalazi.

"'Snus' koji je takođe 'pronađen' je vrsta duvana za žvakanje u kesici.

To nije nova pojava, već duže vreme se priča o tome da su mladi počeli više da ga koriste, posebno u osnovnim školama", rekao je Pejić. Naslovi koji su se proteklih dana pojavili u medijima govore o "kids drogi", a Pejić kaže da ne postoji objašnjenje zašto bi nešto bilo nazvano "dečjom drogom" osim zato što je pronađeno kod dece školskog uzrasta.

Snus
Snusfoto: Profimedia

"Nazivati nešto dečjom drogom, i da je to nešto 15 puta jače od ekstazija, a da nisamo dobili nikakvu informaciju policije da je nešto slično nađeno ili da se definitivno zna da je to određena droga je prosto dizanje panike", smatra Pejić.

On napominje da su roditelji uplašeni i da je to opravdano, ali naglašava da je pre svega potrebno proveriti informacije i imati otvoren razgovor sa detetom.

"Najgora moguća opcija je da u panici ne postoji prostor za razgovor između dece i roditelja. U slučaju da dođe do nekog problema ili se nešto desi roditelji treba da budu prva osoba kojoj će se dete obratiti", ukazao je Pejić.

On roditelje upućuje na nadležne institucije, ukoliko kod svoje dece pronađu nešto što im može probuditi sumnju, kako bi pre svega bili sigurni o čemu je reč, a onda dobili i informacije kako da postupaju.

"Ukoliko postoje određene sumnje, postoje institucije koje se time bave. Bilo koju vrstu sumnje treba prijaviti, da budu sigurni da li je u pitanju droga, koja droga, zatim da se nađe odakle je to došlo i kakvi su rizici. Svakako i kako da postupe dalje u tom slučaju", objasnio je Pejić. On je naglasio da je otvoren razgovor sa detetom prvi korak, da roditelj treba da ima otvoren pristup, bez osude, jer se u tom slučaju dete udaljava od roditelja i nastavlja neželjeno ponašanje u tajnosti.

Takođe, dodaje Pejić, za pomoć u tom pristupu kao i osnovne informacije, roditelji se mogu obratiti svakoj organizaciji koja radi sa mladima i decom ili nadležnoj instituciji.

"Roditelji nas već duže vreme zovu, posebno kada su ovakve stvari u pitanju. Često dobijamo i pozive roditelja kojima je dete u nekim specifičnim godinama za takva interesovanja i plaše se da će početi da koristi određene supstance", objasnio je Pejić.

U okviru njihove organizacije, dodaje, postoji i vršnjačka podrška i edukacija, gde mladi mogu da postave pitanja ili se požale na problem koji je vezan za korišćenje supstanci, kao i bolesti zavisnosti, bezbednost u noćnom životu i slično, a sve potpuno anonimno i besplatno.

"Radimo preko 'Zuma', ne moraju da uključuju svoju kameru, mikrofon. Jedina potrebna informacija je šta oni rade i koje su njihove brige. A onda da nađemo način na koji mi možemo da im pomognemo, odgovorimo na određena pitanja i da ih uputimo na neku drugu ogranizaciju ili uslugu", rekao je Pejić.

Povodom informacija da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. kids droga i "snus", Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je pre nekoliko dana da policijski službenici u prethodnom periodu nisu pronašli tzv. kids drogu, a razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone se, kako kažu, pojavljuju već decenijama.

Za "snus" navode da je duvanski proizvod, a ne droga.

Iz MUP-a ističu i da policijski službenici posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i da svaku supstancu za koju posumnjaju da je droga oduzimaju i salju na dalju proveru.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.