NEKI MISLE DA JE STARO SRPSKO, A NEKI DA JE MUSLIMANSKO: Ovo je prava istina o poreklu POPULARNOG IMENA!
Beba, Foto: Anna Koldunova / Alamy / Alamy / Profimedia

MISTERIJA REŠENA

NEKI MISLE DA JE STARO SRPSKO, A NEKI DA JE MUSLIMANSKO: Ovo je prava istina o poreklu POPULARNOG IMENA!

Kada su u pitanju imena koja se daju novorođenim devojčicama, pomenuto vlastito ime je u prvih deset imena koja se biraju za žensku decu u vremenskom periodu koji obuhvata poslednjih deset do petnaest godina

Objavljeno: 12:58h

Odabir imena za novorođenče veliki je zadatak za roditelje.

U Srbiji se s vremena na vreme "zarotiraju" imena koja u određenom periodu roditelji masovno daju deci, međutim, ipak ima i onih starih koja ostaju za sva vreme.

Prema raznim pisanim izvorima, žensko ime Sara (Saraj) je hebrejskog porekla, i vezuje se za biblijsku ličnost, odnosno ženu i polusestru Avramovu, a koja je pak svom mužu i polubratu, u svojoj devedesetoj godini života, rodila sina Isaka, a što je i opisano u knjizi „Postajanja“.

Sa druge strane, ovo popularno žensko ime je takođe opisano i u svetoj muslimanskoj knjizi koja se zove Koran (Kuran), a istodobno se Sara kao plemkinja i vladarka smatra velikom „majkom“ svih Jevreja, i njeno ime se u originalu piše kao Saray; Šaraj ili Śāray.

1 / 4 Foto: Cavan Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Značenje vlastitog imena Sara

Iako veliki broj ljudi, ne traži značenje imena koje daje svojoj novorođenoj deci, ipak je poželjno da se u eri masovnih medija i dostupnosti interneta, pre nego što se za neko ime odluče jer je vrlo „lepo“ ili „upečatljivo“, roditelji raspitaju detaljnije o njegovoj istoriji, prošlosti, značenju ili pak raznim verovanjima, a koja se u nekim kulturama za pojedina lična imena vezuju.

Značenje vlastitog imena Sara (originalno Saraj ili Sarah), koje je prevedeno sa hebrejskog jezika je – ona koja dominira; ona koja je važna; žena koja vlada i upravlja; „sveta“ majka; neka ženska osoba visokog društvenog položaja ili ranga; knjeginja; vladarka; biblijska ličnost; „izaslanica od Boga“; princeza; boginja; „svetost“.

Žensko ime Sara (Sarai), je prevedeno sa jevrejskog jezika, ona žena koja je vesnica sreće i vrle radosti, ona osoba koja je „suncem obasjana“, žena koju je lepo „gledati“, i ženska osoba koja je svojim rođenjem predodređena da donosi „celom svetu“ svetlost, toplinu i lepotu.

Kada su u pitanju imena koja se daju novorođenim devojčicama, pomenuto vlastito ime Sara je u prvih deset imena koja se biraju za žensku decu u vremenskom periodu koji obuhvata poslednjih deset do petnaest godina.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.