PITALI SMO SVEŠTENIKE ZASLUŽUJU LI SAMOUBICE I UBICE OPELO? Njihov odgovor ruši tabue o ovoj temi! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

kontroverzno!

PITALI SMO SVEŠTENIKE ZASLUŽUJU LI SAMOUBICE I UBICE OPELO? Njihov odgovor ruši tabue o ovoj temi! (FOTO)

U narodu postoji priča da Crkva ne odobrava opela samoubicama, ali smo mi proverili i došli do drugačijih saznanja
Objavljeno:

Čim pokojnik ispusti dušu sprema se za pogreb. Opelo je neizostavni deo naše tradicije, a Srpska pravoslavna crkva strogo poštuje crkvene kanone.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

foto: Filip Plavčić

Iako postoje načela kojih sveštenici i sama Crkva trebaju da se pridržavaju, postoje određeni izuzeci i "škakjive situacije" koje zahtevaju posebna pravila. Sveštenici uglavnom imaju dileme kada na primer. osoba nije krštena ili kada počini ubistvo ili samoubistvo.

Pre par godina, slučaj Ivane Podračić odjeknuo je u javnosti jer je sveštenik odbio da održi opelo do kraja jer Ivana nije bila krštena. Iako je bilo još takvih slučajeva, nije retkost da sveštenici održe opelo do kraja čak i kada znaju da je u pitanju nekrštena osoba.

foto: Reuters

Zavisno od toga koje su veroispovesti, razlikuju se i načini pogreba, a samoubice se takođe pokopavaju na groblju. Ukoliko je pravoslavac izvršio samoubistvo, Crkva ima jasan stav koji se protivi samoubistvu i održavanje pogreba takvoj osobi ne bi trebalo da postoji.

Sveštenik, Vukašin Milićević kaže za Espreso da je svaki slučaj jedinstven i da nema tačnog pravila.

Za Crkvu ne postoje opravdani razlozi da čovek sebi oduzme život. On nam je dat od Boga i mi nemamo pravo da ga sebi oduzmemo. Ipak, svaki slučaj je jedinstven i ne postoji opšti odgovor. Samoubicama episkop može da dozvoli naknadno opelo, pogotovo ako postoji svedočanstvo o mentalnoj bolesti.

foto: SPC.RS printscreen

AKO STE PUNOLETNI, INCEST SE U SRBIJI NE KAŽNJAVA!!! I seksolozi i sveštenici misle da je to OK?!? (FOTO)

Što se ubica tiče, i tu je stav vrlo fluidan:

- Sve zavisi od slučaja ubistva, koliko je on drastičan i da li je osoba ubijena da bi možda bila sprečena da ubije kaže sveštenik Vukašin Milićević.

Bivši profesor Bogoslovskog fakulteta i sveštenik, Dimitrije Kalezić kaže za Espreso kako se opela i za ubice i samoubice uglavnom odobravaju, ali da svaki pojedinačni slučaj odlučuje episkop određene eparhije.

foto: Profimedia, Reuters

- Sve zavisi odakle je pokojnik. Oni se sahranjuju prema teritoriji i o njima odlučuje episkop za određenu eparhiju. Takođe, sve zavisi koji su motivi za ubistvo ili samoubistvo. Postoje razni razlozi za samoubistvo, na primer. depresija ili kajanje i nemogućnost da se živi sa određenom mukom. Ipak i u tom slučaju, episkop odlučuje da li će se održati opelo - kaže naš sagovornik.

Iako Crkva ima jasna pravila, episkopi ovde imaju završnu reč. Oni razmatraju svaki slučaj ponaosob i kada sagledaju sve segmente, donose odluku.

Kako su nam sagovornici rekli, opelo za ubice i samoubice se uglavnom odobrava.

(Jelena Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.