PRAVO JE ČUDO ŠTO JE JOŠ UVEK ŽIVA: Zorica (8) ne može da živi bez naše pomoći, na svetu ima samo MAJKU! (FOTO)
Zorica Dragojlović, Foto: Privatna arhiva

NE OKREĆIMO GLAVU!

PRAVO JE ČUDO ŠTO JE JOŠ UVEK ŽIVA: Zorica (8) ne može da živi bez naše pomoći, na svetu ima samo MAJKU! (FOTO)

Zorici Dragojlović je u četvrtom mesecu života uspostavljena dijagnoza – spinalna mišićna atrofija tip 1

Objavljeno: 09:39h

Realnost nas svakodnevno podseća koliko život može biti surov, posebno prema deci i njihovim roditeljima koji imaju nadljudsku snagu i volju za borbom. Na ovakve stvari niko ne može ostati imun i ne smemo okretati glavu jer je ovakvih slučajeva u Srbiji sve više.

Slučaj samohrane majke Ljiljane Dragojlović iz Beograda, godinama unazad potresa sve. Njena priča nije laka. Majka je devojčice Zorice (6) sa teškim oboljenjem spinalne mišićne atrofije tipa 1, čiji je život održiv isključivo uz pomoć aparata i leka Spinraze. Ona se hrabro bori na sve načine kako bi svom detetu obezbedila neophodne stvari za kvalitetniji način života, poput fizikalnih terapija i svih potrebnih medicinskih stvari, koje iziskuju mnogo novca.

Zorici Dragojlović (8) je u četvrtom mesecu života uspostavljena dijagnoza – spinalna mišićna atrofija tip 1. Ova bolest je veoma agresivna i jedna prehlada može biti fatalna za nju. Zorica diše i živi zahvaljujući aparatu na koji je priključena 24 sata dnevno.

Zahvaljujući donatorima prikupljen je prvobitni iznos koji je bio neophodan za aparat za iskašljavanje sa intrapulmonarnom perkusijom na kom je Zorica trenutno priključena. Ali, njoj je potrebno mnogo više.

Njena majka je u teškoj finansijskoj situaciji, zato im je neophodna naša pomoć. Zorici su potrebna specijalna kolica, elektromotorna kolica, nosač komunikatora, medicinska pomagala, terapije akupunkturom, fizikalne terapije u patronaži, respirator, filteri i servis aparata za disanje, kao i suplementi i medicinski potrošni materijal.

1 / 8 Foto: Privatna arhiva

Kontaktirali smo majku Ljiljanu da proverimo u kakvom je stanju sada Zorica, kako napreduje i šta joj je potrebno.

Zoka je jedna od najteže obolelih u Srbiji, 24 sata dnevno diše preko respiratora. Ona u potpunosti zavisi od mene, hrani se preko pega, ne sedi i ne pomera se. Bez medicinskog potrošnog materijala u koji spadaju kateter, gaze, špricevi, pelene sa suplementima mene na mečnom nivou koštaju preko 100.000 dinara. Pored toga, tu je i fizikalna terapija koju privatno plaćam da ne bi došlo do pogoršanja stanja, oslabile bi joj kosti, bila bi lomljiva na dodir. Ona ne može da živi, a novca na računu je sve manje. Ja sam samohrana majka koja nema nikoga. Prognoze lekara nisu bile dobre, nisu verovali da će joj spinraza pomoći, napreduje i najbitnije je da živa.

Kao samohrana majka apsolutno nemam nikakvu pomoć, osim tuđe nege i pomoći od 35.000 dinara. Ona je mentalno očuvana, ide u drugi razred, dolazi učiteljica da joj predaje u kućnim uslovima, uz pomoć logopeda progovorila je kratke reči. Lekari su digli ruku od nje nakon saznanja dijagnoze, nema uslova za bilo kakvo lečenje u državnim klinikama. Najžalosnije je što ja i dalje prosim, ovo mora da se reši na državnom nivou, nevidljive smo u potpunosti. Probila je sve barijere, napreduje i želi da živi. Ona je najstarije dete sa ovom dijagnozu u Srbiji i regionu, pravo je čudo što je i dalje živa rekla je majka Ljiljana za portal Espreso.

Zorica Dragojlović
foto: Privatna arhiva

Pomozimo Zorici!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 84 i pošaljimo SMS na 2407

Uplatom na dinarski račun: 160-487162-89

Zorica Dragojlović
foto: Printscreen/Humanost bez granica

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.