STARINSKO IME KOJE JE TEK SKORO POSTALO POPULARNO MEĐU SRPKINJAMA: Oduševićete se kad čujete ZNAČENJE
Beba, Foto: Profimedia

neverovatna simbolika imena

STARINSKO IME KOJE JE TEK SKORO POSTALO POPULARNO MEĐU SRPKINJAMA: Oduševićete se kad čujete ZNAČENJE

Ovo ime se u prenesenom smislu dalje tumači kao "ona koja je pametna i uzvišena

Objavljeno:

Staro žensko ime koje je polako počelo da pada u zaborav, u Srbiji se poslednjih godina sve češće najazi među sto najdavanijih imena devojčicama je ime Kasija.

Poreklo imena Kasija

Smatra se da dolazi iz staro-grčkog jezika, od imena drveta 'sena' ili od nas poznatijeg kao ukrasno drvo sa žutim lišćem i bez jestivih plodova, te da potiče pak ili od imena Kasije Carigradske, prve žene koja je u tadašnje vreme bila suviše obrazovana i pametna da bi pak mogla da postane carica.

Značenje imena Kasija

Ovo ime se u prenesenom smislu dalje tumači kao "ona koja je pametna i uzvišena; ona koja je previše inteligentna; učena; nadarena; obrazovana; plemenita; željna znanja; hrabra; talentovana".

Krštenje
Krštenjefoto: Profimedia

Nadimci i izvedena imena od Kasije

Najpoznatiji nadimak je Kasi ili Kesi, a izvedena imena se retko nalaze, pa su obično u pitanju neke jezičke varijacije – Kasja; Kasya; Kassi; Kessy; Kejsi ili Kasijona.

Zanimljivost u vezi imena Kasija

Kasija Konstantinopoljska je bila vizantijska monahinja iz aristokratske porodice, koja je bila veoma lepa, obrazovana i inteligentna, te je bila poznata i kao prva žena koja je komponovala muziku i bila pesnikinja.

Kada je vizantijski car Teofil tražio sebi caricu, Kasija se njemu suprotstavila, te je tako izgubila šansu da mu postane žena i buduća carica, te je on oženio caricu Teodoru, a Kasija je osnovala i 843. godine manastir u Carigradu, gde je ona bila poglavar i tu je ostala sve do svoje smrti.

U pravoslavnim crkvama se dan ili praznik Svete Kasije proslavlja 7. septembra svake godine.

(Espreso / Yumama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.