KAKO SE PRAVILNO LOMI SLAVSKI KOLAČ? Mnogi zaborave na DVA RITUALA koja su ključna za BLAGOSTANJE PORODICE!
Slava, Foto: Printscreen/Reddit/ZadarskiDrake

OBIČAJI

KAKO SE PRAVILNO LOMI SLAVSKI KOLAČ? Mnogi zaborave na DVA RITUALA koja su ključna za BLAGOSTANJE PORODICE!

Po pravilu, slavski kolač treba da osvešta sveštenik

Objavljeno:

Tradicija u našem narodu jeste da se za krsnu slavu sprema poseban kolač ili pogača, vrsta okruglog, mekog hleba koji se dekoriše ukrasima od testa sa posebnom simbolikom i koji su specijalno umešeni za tu svrhu. Po pravoslavnom predanju, slavski kolač simboliše Hrista koji je "hleb života", a vino, kojim se preliva - predstavlja krv koja je tekla iz Hristovih rana.

Obično se mesi dan uoči krsne slave, od čistog pšeničnog brašna, a ostali sastojci zavise od toga da li se obeležava posna ili mrsna slava. Ako se pravi posna pogača, onda je recept od osnovnih sastojaka - vode, brašna i kvasca. Mrsni slavski kolač je naizgled lepši i dekorativniji, jer se premazuje žumancima koji mu daju lepu, žutu boju, pa sija "kao dukat". Ipak, domaćice su vremenom otkrile i neke trikove uz koje se i mrsna pogača sjaji.

1 / 5 Foto: Nebojša Mandić

Nakon što se umesi, slavski kolač se ukrašava raznim ukrasima od testa. Po pravilu, na centralnom delu pogače se utiskuje pečat u obliku krsta sa slovima IS HS NI KA, što skraćeno i prevedeno znači "Isus Hristos pobeđuje". Ostali ukrasi predstavljaju pojedinačne želje za blagostanje porodice, a uglavnom se nlaze se nezaobilazni simboli kao što su krst, pečat, ptica, klasje žita...

Po pravilu, slavski kolač treba da osvešta sveštenik, a to se najčešće čini u rano jutro, u crkvi ili u kući domaćina. Sveštenik je taj koji seče, odnosno lomi slavski kolač. Procedura je sledeća: sveštenik podiže kolač pred ikonom i izgovarajući odgovarajuću molitvu, seče ga "krstoobrazno" i preliva vinom. Domaćin i sveštenik okreću kolač, pevajući tri crkvene pesme.

Dva običaja za koji mnogi ne znaju jeste da se slavski kolač poljubi (što čine svi članovi porodice) pre nego što ga sveštenik i domaćin izlome, kao i da je tom prilikom važno da se izgovari sledeći tekst: "Hristos je među nama" i "Jeste i biće", istakao je sveštenik Vuk Jovanović i napomenuo da svi ovi rituali postoje kako bi se porodici i domaćinstvu osigurala zaštita, blagostanje, a "život im bio oplemenjen". Na kraju obreda svi ljube krst i sledi čestitanje domaćinu.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.