U SREMSKOJ MITROVICI PROGLAŠENO STANJE REDOVNE ODBRANE OD POPLAVA: Sava je ovde poprilično BRZA I USKA (VIDEO)
Sremska Mitrovica, Foto: Sirmiuminfo web portal

TRENUTNO STANJE

U SREMSKOJ MITROVICI PROGLAŠENO STANJE REDOVNE ODBRANE OD POPLAVA: Sava je ovde poprilično BRZA I USKA (VIDEO)

Da podsetimo, tokom poplava u maju 2014. Sremska Mitrovica je bila na udaru Save, maksimalan nivo odbrane gradskim nasipom je 850 cm, ali je Sava bujala i gotovo je bilo izvesno da će 17. maja grad biti poplavljen

Objavljeno: 15:13h

U Sremskoj Mitrovici je proglašeno stanje redovne odbrane od poplava. Situacija je stabilna, a ukoliko vodostaj Save dostigne 730 cm, uvodi se i vanredna odbrana od poplava. Ipak, očekuje se stagnacija vodostaja, a Grad se u slučaju opasnosti od poplava opremio modernim mobilnim panelima, nakon majskih poplava 2014. godine.

Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice je u ponedeljak, 23. januara, prema prognozi RHMZ-a dostigao svoj trenutni maksimum od 660 cm. Zbog toga je tokom vikenda održan sastanak stručno-operativnog tima za odbranu od poplava Grada Sremska Mitrovica i preventivno je uvedeno stanje redovne odbrane od poplava. Da podsetimo, tokom majskih poplava 2014. godine, Sremska Mitrovica je bila na udaru poplavnog talasa, ali je brzom reakcijom gradskog rukovodstva, vojske, policije, građana i volontera iz cele Srbije odbranjen grad od rekordnog vodostaja Save od 863 cm. Povodom situacije na Savi kod Sremske Mitrovice, gradonačelnica Svetlana MIlovanović je sa saradnicima obišla kritične tačke na reci.

“Prema prognozama Republičkog hidrometerološkog zavoda Srbije od petka, 20. januara, u kojem su rekli da će vodostaj Save u naredna četiri dana dostići maksimum od 730 cm, kao komadant Gradskog štaba za vanredne situacije, sazvala sam stručno-operativni tim za odbranu od poplava koji čine stručnjaci iz vodoprivrednih preduzeća u gradu, kako bismo preduzeli potrebne korake i bili spremni sa ljudstvom, mehanizacijom i opremom, i proglasila sam stanje redovne odbrane od poplava. Ukoliko dođemo do pomenutog vodostaja, proglasićemo vanrednu odbranu od poplava. Danas je vodostaj 660 cm i redovna odbra podrazumeva proveru nasipa i postavljanje talpe na otvorenim tačkama, kao što je u naselju Stari most - 29. novembar i kod “Mitrošpera”. Pratimo porast vodostaja, mada su najavljene stagnacije na vodama koje se nalaze u savskom slivu. Proveravali smo i gradske kanale, pogotovo kanal Čikas koji ume da naprave probleme, a prema njihovom saopštenju, stanje na tim vodama je u redu. Radimo ovo preventivno”, saopštila je gradonačelnica Sremske Mitrovice, Svetlana Milovanović.

Da podsetimo, tokom poplava u maju 2014. Sremska Mitrovica je bila na udaru Save, maksimalan nivo odbrane gradskim nasipom je 850 cm, ali je Sava bujala i gotovo je bilo izvesno da će 17. maja grad biti poplavljen. Ipak tadašnji gradonačelnik Nedimović nije odustao od odbrane grada, gradio se “zečji nasip”, a 22 hiljade ljudi u priobalnom području je za nekoliko sati preventivno moralo da bude evakuisano. Vodostaj Save je počeo da opada kada je u Hrvatskoj probijen nasip, no stradala je Jamena u Opštini Šid kojoj je voda došla sa leđa. Sremska Mitrovica je odbranjena od poplava, pa su predstavnici Grada “opečeni” ovim iskustvom nabavili moderan sistem odbrane od poplava koji će Sremsku Mitrovicu braniti od vodostaja do 1000 cm. Ovo je prvi put nakon 2014. da je vodostaj nešto više od uobičajenog, a Sava je kod Sremske Mitrovice poprilično uska i brza.

1 / 3 Foto: Sirmiuminfo web portal

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.