Predstavljen program obeležavanja 81. godišnjice Novosadske racije
Foto: Novi Sad

81. godišnjica Novosadske racije

Predstavljen program obeležavanja 81. godišnjice Novosadske racije

Tokom skoro deset godina rada Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije uspostavljen je solidan kontinuitet koji je rezultirao dobrim i konkretnim radnjama, koje kao krunu imaju izgradnju Memorijalnog centra posvećenog žrtvama pogroma u Bačkoj 1942. godine

Objavljeno: 13:34h

Pomen žrtvama Novosadske racije biće održan u ponedeljak, 23. januara u 12 časova na Keju žrtava racije, kod spomenika „Porodica“ a novina ove godine biće to što će u protokolu polaganja cveća učestvovati i predstavnici gradova stradalnika države Srbije.

- Kao i svake godine, već tradicionalno, događaj će početi obraćanjem gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, potom će uslediti pomen Jevrejske zajednice i Srpske pravoslavne crkve. Nakon protokolarnog polaganja cveća, članice Kola srpskih sestara će deliti kolač i koljivo prisutnim sugrađanima, a na kraju će biti održan pomen žrtvama na novosadskoj plaži Štrand kod spomen-ploče - rekao je Miroslav Ilić, predsednik Odbora za obeležavanje godišnjice racije.

Novi Sad
foto: Grad Novi Sad

Tokom skoro deset godina rada Odbora za obeležavanje godišnjice Novosadske racije uspostavljen je solidan kontinuitet koji je rezultirao dobrim i konkretnim radnjama, koje kao krunu imaju izgradnju Memorijalnog centra posvećenog žrtvama pogroma u Bačkoj 1942. godine.

Novi Sad
foto: Novi Sad

Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da će se ove godine Jevrejske opštine iz Pančeva, Kikinde, Subotice, Zrenjanina, Beograda, kao i Savez jevrejskih opština pridružiti protokolu polaganju venaca.

Novi Sad
foto: Novi Sad

- U ovoj tužnoj situaciji, raduje me to što će doći i predstavnici gradova stradalnika u Drugom svetskom ratu, pa kada posmatramo sve to, dobijamo sliku da smo svi zajedno, prvo u tuzi i sećanju na naše nesrećno preminule i nevine žrtve, ali i da smo svi zajedno ujedinjeni i složni da se takav pogrom više nikada ne ponovi. Izgradnja Memorijalnog centra je izuzetno važan čin koji Novi Sad duguje nevinim žrtvama pogroma i time kao zajednica, društvo, grad i država šaljemo još jednu snažnu poruku da se ovakve stvari nikada ne smeju zaboraviti i da se ne smeju ponoviti - rekao je Mirko Štark i dodao da će se raditi na tome da se termin racija zameni terminom pogrom koji je mnogo ispravniji izraz za ono što se desilo u Novom Sadu 1942. godine.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.