PREFIKS "HADŽI" NOSE I MNOGI PRAVOSLAVCI: Vesna nam otkriva kako je njena ćerka ZASLUŽILA ovo ime, a nije ga nosila
Ckrva Svetog Nikolaja, Foto: Tamara Trajković

evo kako se dobija "hadži"

PREFIKS "HADŽI" NOSE I MNOGI PRAVOSLAVCI: Vesna nam otkriva kako je njena ćerka ZASLUŽILA ovo ime, a nije ga nosila

Verovalo se da su ovaj prefiks dobijali oni koji su išli na hadžiluk u Meku, međutim poreklo ovog prefiksa se kod nas tumači drugačije

Objavljeno:

Širom Srbije danas je, na veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, organizovano tradicionalno plivanje za Časni krst. Pliva se 33 metra, koji simbolizuju broj godina života Isusa Hrista.

Ekipa Espresa je tom prilikom posetila crkvu Svetog Nikolaja u Zemunu u kojoj se trenutno održava Bogosuženje povodom ovog velikog hriščanskog praznika, a nakon kojeg će se plivati za časni krst u Dunavu.

1 / 7 Foto: Tamara Trajković

U porti crkve smo razgovarali sa jednom od vernica, Vesnom, koja je došla rano na liturgiju, pomolila se bogu, pokazala poštovanje svim svecima i izašla iz crkve i koja nam je tom prilikom otkrila na koji način je uveličala praznik i unela božji duh u svoj dom.

Takođe, spomenula je jednu zanimljivost iz porodice i podsetila na dva sveta mesta. Naime, njena ćerka zaslužila je prefiks prezimen "Hadži" time što je 3 puta posetila Jerusalim.

Verovalo se da su ovaj prefiks dobijali oni koji su išli na hadžiluk u Meku, međutim poreklo ovog prefiksa se kod nas tumači drugačije.

Postoji puno pravoslavaca koji takođe imaju "hadži" ispred svog prezimena.

Zapravo ”hadži” dolazi od grčkog ”hagios” što znači ”sveti”. Na starogrčkom ”Hagion Oros” znači Sveta Gora. Dakle to ”hagion” ili ”hadži” u svoje ime su dodavali oni koji su posetili Svetu Goru. Nekada je bio običaj i preporučivalo se da svaki Srbin barem jednom za života poseti Svetu Goru i manastir Hilandar.

Sveta Gora
Sveta Gorafoto: AP

Prefiks Hadži se može dobiti i kada posetite Jerusalim. Dakle ako je neko posetio Svetu goru stavljao je ”hadži” ispred prezimena, a ako je neko posetio Jerusalim stavljao je Hadži ispred imena. Stavljanje prefiksa nije bila obaveza već je poneko menjao svoje zvanično ime jer mu je ta poseta mnogo značila u životu.

Jerusalim
Jerusalimfoto: Profimedia

Ali, kako se prefiks dodaje samo muškim imenima ili prezimenima, žene su ga samo "zaslužile", ali ga nisu i nosile.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.