SUTRA SE PLIVA ZA ČASNI KRST: Ovih stvari se obavezno morate pridržavati
Plivanje za časni krst, Foto: MUP

OPREZNO

SUTRA SE PLIVA ZA ČASNI KRST: Ovih stvari se obavezno morate pridržavati

Hladnije vreme menja sliku na rekama, ali ne zaustavlja rečni saobraćaj. Zima donosi i nove opasnosti za one koji plove

Objavljeno:

Sutra je Bogojavljenje, na mnogim rekama plivaće se za Časni krst, a iz Jedinice za bezbednost na rekama upozoravaju da je sada, u ovom periodu za svaki ulazak u vodu treba oprez, jer preti hipotermija, potencijalno opasan pad temperature.

Od početka plovne sezone u martu Jedinica za bezbednost na rekama spasila je deset osoba koje su pokušale samoubistvo, sprečila šverc više od 65.000 litara nafte i više od dve tone duvana. Evidentirala je i 33 neregistrovana plovila.

Hladnije vreme menja sliku na rekama, ali ne zaustavlja rečni saobraćaj. Zima donosi i nove opasnosti za one koji plove

"Izvlačimo bokobran koji na sebi ima kanap. On nije opasan, ali je problem kanap koji može da se namota na elisu i ugrozi bezbednost plovidbe", objašnjava policajac iz rečne patrole za RTS.

Sa završetkom sezone plovidbe na rekama policija umesto male čamce, skutere i divlje plaže kontroliše profesionalni saobraćaj i nelegalnu trgovinu.

"Naše postupanje uslovljeno je lepim vremenom, sezona počinje na proleće i završava na jesen, tako da je broj intervencija veći u letnjem periodu, ali to ne znači da na zimu zaustavljamo rad. Tad povećavamo suzbijanje krivičnih dela koja se odvijaju na rekama, prvenstveno nedozvoljenu trgovinu akciznim proizvodima", ističe major policije Ilija Škorić, načelnik PS za bezbednost na rekama Beograd.

U ovom periodu i poznavanje terena je jako bitno. Policija na rekama dok patrolira i dok sprečava pokušaje samobustava, mora da bude dodatno oprezna, jer svima koji sada ulaze u vodu u ovom periodu preti hipotermija.

"Duva jaka košava i niska je temperatura i to otežava plovidbu. I to otežava svakom ko izlazi na reku, mi tu delujemo kao spasilačka ekipa, dovučemo ih do najbliže marine. Meteo uslovi su teški za plovidbu, tada se odvija profesionalni saobraćaj s većim brodovima, tj. baržama", ukazuje major Škorić.

U policiji apeluju da i u zimskom periodu svi koji se uhvate za kormilo poštuju propise, voze registrovane čamce, uz odgovarajuću vozačku dozvolu. Oni koji će to kontrolisati svoj posao rade, jer i privatno vole reke pa među njima ima i bivših i aktivnih plivača.

Jedinica za bezbednost na rekama obezbeđuje gotovo 1.000 kilometara plovnih puteva u celoj Srbiji. I u zimskim uslovima oni obebeđuju plovidbu na rekama Savi, Tisi i Dunavu.

(Espreso/Telegraf.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.