OVO STARO MUŠKO GRČKO IME JE SVE POPULARNIJI U SRBIJI: Značenje je i više nego PREJAKO
Krštenje deteta, Foto: Marco Taliani de Marchio / Alamy / Alamy / Profimedia

IDEJA

OVO STARO MUŠKO GRČKO IME JE SVE POPULARNIJI U SRBIJI: Značenje je i više nego PREJAKO

Veruje se da će dečaci koji ponesu ime Nestor biti odvažni, neustrašivi, pronicljivi i hrabri

Objavljeno:

Mnoga imena koja su prisutna na našim prostorima imaju grčko poreklo. Takav je slučaj i sa imenom Nestor, koje je bilo veoma često krajem 19. i početkom 20. veka, a onda je palo u zaborav.

Poslednjih desetak godina sve je više roditelja u Srbiji koji odlučuju da svojim sinovima daju ovo prelepo ime, čija je simbolika višeznačna.

Po jednoj teoriji, Nestor označava „onog koji se vraća kući“, odnosno pustolova i lutalicu koji u mladosti zadaje brige roditeljima jer je željan dokazivanja, a onda, kako biva zreliji, sve više vremena provodi u porodičnom okruženju, prenoseći drugima mudrosti i znanja stečena tokom života.

Beba
foto: Profimedia

U grčkoj mitologiji, Nestor je bio najmlađi od dvanaestorice sinova kralja Neleja, potonji kralj Pila kojeg je Apolon nagradio dugovečnošću. Bio je poznat po junaštvu, rečitosti i mudrosti. Učestvovao je u Trojanskom ratu kao izvanredan strateg – doveo je 90 lađa pred Troju i savetovao vojnicima da naprave bedeme oko svojih lađa kako bi se lakše izborili protiv neprijatelja.

Veruje se da će dečaci koji ponesu ime Nestor biti odvažni,neustrašivi, pronicljivi i hrabri, da će „tri puta izmeriti“ pre nego što „preseku“ i da će svakome dati dobar savet i s ljubavlju prenositi stečena znanja.

Beba
foto: Alex Banai / Alamy / Alamy / Profimedia

Osim u Grčkoj i Srbiji, ime Nestor popularno je i u Italiji, Brazilu, Argentini, Španiji i Finskoj.

Ukoliko poznajete nekog Nestora, pošaljite mu ovu priču oporeklu i simbolici njegovog imena.

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.