TAČNO DO OVOG DATUMA MORATE DA POSKIDATE UKRASE SA JELKE: Običaj je i više nego JASAN
Jelka, Foto: Jean-Marie Guyon - Copyright 200 / CandyBox / Profimedia

obilaj

TAČNO DO OVOG DATUMA MORATE DA POSKIDATE UKRASE SA JELKE: Običaj je i više nego JASAN

Evo nama srpske Nove, pa da skidamo sjaj i štras

Objavljeno:

Koliko god nam se čini da je januar spor i dug mesec, toliko se svi štrecnemo kad shvatimo da je već 13. januar - a imamo utsak da smo juče krenuli na doček 31.

Dakle, Nova godina je došla, Božić je prošao, kuće su nam pune lampiona, večeras se proslavlja srpska Nova, pa su mnogi odlučili da zadrže novogodišnju dekoraciju u kući.

Novogodišnja dekoracija
Novogodišnja dekoracijafoto: Printscreen/YT/Handimania

Iako će mnogi doživeti efelkat praznine kada uklone jelku, lampione i girlande, ima i onih koji su svoju jelku raskitili 1. januara, kao i onih koji će je zadržati do 1. februara.

Postavlja se pitanje onda kada je pravo vreme da raskitite jelku i ima li uopšte pravog trenutka za postnovogodišnje raskićavanje?

Iako se u mnogim kućama novogodišnja dekoracija odlaže tek u februaru, prema feng šui principima to nije dobro, a postoje i razlozi za to.

Prema tumačenjima drevnih kineskih mudraca, mnogi jelku okite krajem novembra ili pak početkom decembra, te je ostave tako skoro dva meseca, što je sasvim dovoljno vremena da se na njoj nakupi dosta prašine po granama i ukrasima, a njih nije lako očistiti.

Ukrasi za jelku
Ukrasi za jelkufoto: ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Zato neki ljudi pak za kićenje baš zato ostavljaju poslednje dane decembra, tik uoči Nove godine.

Prema nepisanom pravilu, 12 dana posle Božića, odnosno do 18. januara, sve novogodišnje ukrase treba ukloniti.

Feng šui kaže da sve što je „obavilo“ svoj posao treba ukloniti iz kuće.

Takav je slučaj i sa novogodišnjom dekoracijom – ona pripada novogodišnjim praznicima, koji su već prošli.

Kada raskititi jelku po feng šuiju?

Ukoliko ih ne uklonite prema ovom tumačenju – ostajete u prošlosti. Treba razmišljati o budućnosti, o vremenu koje dolazi, a to je proleće, pravilo je koje predviđa feng šui.

Međutim, kako prenosi Mirror, postoje i oni koji su i uoči Nove godine raspravljali o skidanju božićnih ukrasa, a neki su već to i uradili, nakon katoličkog Božića.

S druge strane, mnogi u svojim ukrasima žele da uživaju što je duže moguće jer žele da produže ušuškane praznične dane i ukrase koji bude lepa osećanja.

Piholozi su raznim istraživanjima otkrili da ranije ukrašavanje doma u prazničnom duhu budi osećaj sreće, topline i uzbuđenja, a smanjuje teskobu i stres.

(Espreso / Bizlife / Mirror)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.