POJAVIO SE NAJZARAZNIJI SOJ KORONE: Epidemiolog Radovanović objasnio ŠTA čeka Srbiju, virus donosi VELIKI PROBLEM!
dr Radovanović, Foto: Printscreen/youtube/tvhappy

šta čeka srbiju?

POJAVIO SE NAJZARAZNIJI SOJ KORONE: Epidemiolog Radovanović objasnio ŠTA čeka Srbiju, virus donosi VELIKI PROBLEM!

Još uvek se čeka potvrda da li je novi soj korone - kraken stigao u Srbiju, a epidemiolog dr Zoran Radovanović otkriva sve o ovoj varijanti

Objavljeno: 10:49h

Soj korona virusa XBB.1.5. zabrinuo je Svetsku zdravstvenu organizaciju, koja ga je nazvala najzaraznijom podvarijantom kovida ikada otkrivenom. Stručnjaci ga nazivaju "Kraken", stigao je na Balkan, a najverovatnije i u Srbiju.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek otkrio je da se još uvek čeka potvrda o slučaju zaraženog u našoj zemlji, a epidemiolog dr Zoran Radovanović otkrio je sve što treba da znate o ovom soju.

Gostujući u "Jutru" na Prvoj, dr Radovanović objasnio je da kraken jeste najprenosiviji soj, ali i da to ne znači da je opasniji. Kliničke slike su maltene iste, razliku je teško prepoznati i očekuje se porast broja zaraženih. Epidemiolog je otkrio i kako da znate da li ste oboleli od korone ili gripa.

"Napravila se nepotrebna panika, da nije taj, bio bi neki drugi. Tačno je da ima mutaciju i mehanizam koji mu omogućuje da se lakše pripije uz ćeliju, tako da se efikasnije prenosi. Ono čemu sada svedočimo, porastu učestalosti kovida 19, nije posledica tog soja, nego su u pitanju sojevi koji su doveli do sedmog talasa. To su deca i unuci tog BA.5. Oni dominiraju trenutno u Evropi, naročito u Americi. Novi soj duplira učestalost na 7, 8 dana. Dakle, ako je prošle nedelje bilo 4 odsto, onda će ove biti 8 u strukturi svih zaraženih kovidom. Naredne nedelje 16 i onda se očekuje da će narednih nedelja biti najučestaliji u Evropi", rekao je dr Radovanović.

dr Radovanović
dr Radovanovićfoto: Printscreen/Youtube/TVHAPPY

Na pitanje kako da razlikujemo kraken od ostalih sojeva, epidemiolog kaže da je to teško.

"Oni dovode do iste kliničke slike, sve spada pod omikron. Razlike su male, svi omikroni se lakše prenose od onog orginalnog soja i ređe se spuštaju na pluća. Nije opasniji, ali ima jedna stvar. Pošto je malo drugačiji, otpornost koju smo eventaulno imali, manje nas sada štiti. Zato je važno da oni koji su osetljiviji, da se podvrgnu dvovalentnoj vakcini. Vakcine pružaju zaštitu 4 do 6 meseci, tako da oni koji nisu od letos vakcinisani, trebalo bi da to učine", savetovao je dr Radovanović.

Ne ignorišite simptome, upozorio je epidemiolog.

"Poruka je da treba da se čuvamo, jer čak i ako je klinička slika laka, to je sistemska bolest. Ona oštećuje krvne sudove, virusi su u celom organizmu. Trećina zaraženih, čak i ako prođe bez težih tegoba, može da ima dugi kovid. To znači da će se mesecima osećati malaksalo, iscrpljeno, imaće moždanu maglu, zaboravljaće. To su ozbiljne posledice i zato je bolje da što manje puta dobijete kovid", rekao je epidemiolog.

Korona virus
Korona virusfoto: RINA

SIMPTOMI

"Dobro je da znate da li imate kovid ili grip, jer postoje lekovi, naročito za osobe koje bi teže podnele samu bolest, koji se daju na početku i u znatnoj meri poboljšavaju prognozu. U tom smislu opravdano je imati dijagnozu kovida što ranije. S druge strane, kovid mnogo češće prolazi sa niskom temperaturom, gušoboljom, curenjem iz nosa, a grip se karakteriše naglim početkom. Sedite, a za dva sata ne možete da stojite. Prema tome, grip je nagli početak uz visoku temperaturu, bolove u mišićima, zglobovima, krajnju iscrpljenost. Ovo je sezona infekcija disajnih puteva. Proverite se, jer ako čekate dugo, test kasnije bude negativan, a to ne znači da niste imali kovid", objasnio je dr Radovanović.

(Espreso / Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.