KAKO SE PRAVILNO SEČE BADNJAK? Protojerej Igor Ivković otkrio U ČEMU VEĆINA SRBA STALNO GREŠI (VIDEO)
Protojerej Igor Ivković, Foto: Kurir Tv

PRAZNIK

KAKO SE PRAVILNO SEČE BADNJAK? Protojerej Igor Ivković otkrio U ČEMU VEĆINA SRBA STALNO GREŠI (VIDEO)

On je opisao šta se tačno radi prilikom seče badnjaka.

Objavljeno:

Predstavnici grada Zaječara i Eparhije timočke tradicionalno svakog 6.januara zajedno poseku badnjak a tako je i ove godine.

Inače, badnje jutro samo je uvod u proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika za koji se vezuju brojni običaji.

Sa istoka Srbije javila se novinarka Kurir TV Danica Canić koja je poranila po badnjak i razgovarala sa protojerejom Igorom Ivkovićem.

- Pred osvitaj ovog badnjeg jutra došli smo po našim starim običajima da isečemo badnjak za naše domove. Danas nas vezuju običaji stari 2.000 godina za rođenje našega gospoda Isusa Hrista. Tad su pastiri naložili vatru u vitlejemskoj pećini u Judeji da bi se zgrejali Bogorodica i Hrstos. Badnjak ima dodatnu simboliku. To zapaljeno drvo će doneti svetlost svetu. Takođe, ta toplina je naša ljubav prema Bogu i bližnjima - kaže protojerej Igor Ivković.

On je opisao šta se tačno radi prilikom seče badnjaka.

- Pevajući tropar prilazimo drvetu koje ćemo iseći. Kažemo kratku molitvu "Pomozi, Bože i badnjače sveti", prekrstimo se u ime Svete trojice. Sa istočne strane zasecamo drvo kako bi palo na istok ka suncu pravde i prema našem gospodu Isusu Hristu. Uzimamo badnjak na desno rame i odlazeći pevamo "Roždestvo tvoje, Hriste bože naš". Zatim badnjak donosimo pred kuću. A onda na sam Božić položajnik pali drvo u domu - pojasnio je protojerej.

03:40

KAKO SE PRAVILNO SEČE BADNJAK? Protojerej Eparhije timočke objasnio: Izgovaramo kratku molitvu, sečemo ga SA OVE STRANE i zapevamo

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.