PATRIJARH PORFIRIJE DOBIO DOZVOLU DA POSETI KOSOVO!
Patrijarh Porfirije, Foto: Profimedia

saopšteno

PATRIJARH PORFIRIJE DOBIO DOZVOLU DA POSETI KOSOVO!

"Najava patrijarha Porfirija da planira da uđe na Kosovo bez obezbeđenja je još jedan dokaz da je Kosovo bezbednija zemlja od Srbije"

Objavljeno: 14:26h

Premijer Kosova Aljbin Kurti dao je dozvolu srpskom patrijarhu Porfiriju da poseti Kosovo, saopšteno je danas iz Vlade Kosova.

Kako prenoi RTK, Kurti je prihvatio zahtev ministra za povratak i zajednice Nenada Rašića da se patrijarhu Porfiriju dozvoli ulazak na Kosovo, kako bi učestvovao u pripremama za proslavu pravoslavnog Božića.

Patrijarh Porfirije je, kako se navodi u saopštenju, naveo da će danas popodne doći na prelaz između Kosova i Srbije. Iako srpski patrijarh nije tražio posetu prema odredbama postojećeg sporazuma, Kurti je pozitivno odgovorio ministru Rašiću.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurtifoto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

"Najava patrijarha Porfirija da planira da uđe na Kosovo bez obezbeđenja je još jedan dokaz da je Kosovo bezbednija zemlja od Srbije", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je 25. decembra da su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu SPC Porfiriju da uoči Božića dođe u Pećku patrijaršiju.

Uprkos dopisu iz Prištine, Patrijarh Porfirije se sledećeg dana uputio na Kosovo i Metohiju, međutim na administrativnom prelazu Merdare Kosovska policija nije pustila automobil sa patrijarhom srpskim da uđe na prostor KiM.

Patrijarh se u automobilu nekoliko minuta zadržao na strani koju kontroliše kosovska policija, zatim se okrenuo i vratio nazad ka Kuršumliji.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.