PRINCEZA NEMANJIĆA NOSILA JE VRLO NEOBIČNO IME: Niko se u istoriji Srbije ni pre ni posle nije ZVAO TAKO
Loza Nemanjića, Foto: Printscreen/RTS

ISTORIJSKE ČINJENICE

PRINCEZA NEMANJIĆA NOSILA JE VRLO NEOBIČNO IME: Niko se u istoriji Srbije ni pre ni posle nije ZVAO TAKO

Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao (samo oko godinu dana), srpskom kralju je iz njega ostala ćerka

Objavljeno:

Kralj Milutin Nemanjić bio je jedan od najmoćnijih srednjovekovnih srpskih vladara. Tokom njegove skoro četrdesetogodišnje vladavine, proširio je državu do, do tada, neslućenih granica, a važan je bio i međunarodni ugled koji je zemlja počela da uživa.

Ipak, u privatnom životu, Milutina bi, današnjom termitologijom mogao da se okarakteriše kao “ženskaroš”. Ženio se čak pet puta i ostavio četvoro dece. Iz jedne od tih bračnih avantura, Milutinu je ostala ćerka neobičnog krštenog imena – Carica.

Carica Nemanjić (ponegde se navodi i kao Zorica) je bila srpska princeza, ćerka kralja Milutina i njegove treće supruge Jelisavete Arpad.

Milutin Nemanjić
Milutin Nemanjićfoto: Vikipedija / Javno vlasništvo

Iako brak sa Jelisavetom nije dugo potrajao (samo oko godinu dana), srpskom kralju je iz njega ostala ćerka. Njenu majku, rodom iz Mađarske, Milutin je vratio u domovinu, ali je Carica ostala na srpskom dvoru i odrastala je sa drugom kraljevom decom.

Caricu spominje anonimni hroničar koji je 1308. godine prolazio kroz Srbiju i ostavio podatke o uzrocima građanskog rata između braće Milutina i Dragutina Nemanjića.

Milutin je, prilikom pregovora sa vladarima Zapadne Evrope, nudio Šarlu Valoi brak između njegovog sina Šarla II Alansonskog i svoje ćerke Carice. Ovaj brak trebao je da učvrsti savez između grofa i Milutina uperen protiv vizantijskog cara Andronika II.

Pregovori su vođeni jula 1308. godine i završeni su neuspehom.

Šta je kasnije bilo sa princezom Caricom nije poznato. Negde je moguće pronaći podatke da se udavala dva puta. Prikazana je na freskama u Gračanici i Dečanima.

(Espreso/istorijskizabavnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.