NUTRICIONISTKINJA DALA NABOLJE PREDLOGE ZA LEČENJE MAMURLUKA: Jedan košta manje od 30 dinara!
Branka Mirković, Foto: Printscreen/Youtube/TVDR

samo ovo pomaže

NUTRICIONISTKINJA DALA NABOLJE PREDLOGE ZA LEČENJE MAMURLUKA: Jedan košta manje od 30 dinara!

Sinoć se slavilo i 1. januar mnogima možda danas pada teško

Objavljeno:

Nutricionistkinja Branka Mirković otkrila je koje namirnice i pića najbolje otklanjaju tegobe kod mamurluka.

Sinoć se slavilo i 1. januar mnogima možda danas pada teško. Najveći krivac je alkohol koji čini da se osećate mamurno, ispijeno, pospano... Kako biste što pre otklonili tegobe kod mamurluka i uživali u prvom danu 2023. godine, nutricionistkinja Branka Mirković otkrila je sjajne trikove. Da li ste znali da su kiseli krastavci idealna namirnica koja vam pomaže u trenu?

"Važno je da pijete dosta tečnosti jer alkohol ima dijuretička svojstva. Pijte dosta vode, mineralne vode, crnog čaja sa limunom. Možete da popijete i sveže ceđen sok od pomorandže ili sok od jabuke ili kruške.Rasol je odličan narodni lek protiv mamurluka. Odlično je i da grickate kisele krastavce.Sok od paradajza sa celer listovima i malo bibera je odličan za mamurluk", objasnila je Branka za Informer.

Sok od kiselog kupusa je odličan za rehidriranje organizma, jer ima puno elektrolita i prirodnih bakterija koje besprekorno čiste creva. Oduvek je važio za sredstvo za oporavak onih koji su preterali sa alkoholom prethodnih dana. Rasol je bogat i vitaminom C, a sadrži i vitamin B12. Čim uspete malo da se oporavite, Branka je savetovala da pojedete činiju barenog pirinča. Kada mučnina prestane, onda je idealno da popijete šejk od banane, ovsenog mleka i malo badema.

"Ako vam je malo bolje, pojedite kiselu čorbu od rasola sa kimom ili kiselu čorbu od povrća sa pirinčem, možete staviti i pavlaku", objasnila je nutricionistkinja. U nastavku pogledajte recepte:

Kisela čorba od rasola

Ugrejte malo ulja, dodajte brašno i kratko propržite. Nalite pola tečnosti vode i rasola, malo ribanca i prokuvajte. Začinite kimom, najbolje mlevenim.

Kiseli kupus
foto: Printscreen/RTS

Kisela čorba sa kiselim krastavcima i pavlakom

Ugrejte malo ulja, dodajte malo brašna i kratko propržite. Dodajte šaku seckanog povrća, može i zamrznuta mešavina za rusku salatu, pa skuvajte. Na kraju dodajte pavlaku, seckane kisele krastavce i iseckano kuvano jaje. Obavezno posolite i dodajte suvi začin ili limun.

Šejk od banane

Jedna izgnječena banana, dve supene kašike ovsenih instant pahuljica, kašika mlevenih badema, kašičica putera od kikirikija. Nalijte ovsenim ili sojinim mlekom, malo cimeta i kakaa i pijte polako.

Banana
foto: Profimedia

Sok od paradajza

U sok od paradajza dodajte so ili suvi začin, izaberite nešto ljuto, biber, ren, đumbir ili ljutu papričicu, celer list isečen sitno. Izmešajte i pijte u gutljajima. "Budite strpljivi, ne jedite i ne pijte sve odjednom, potrebno je i vreme da jetra obradi alkohol i izađe iz tela", savetovala je Branka Mirković.

sok od paradajza, paradajz, sok
foto: Profimedia

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.