PRAVOSLAVCI SMEJU DA SLAVE NOVU GODINU SAMO NA OVAJ NAČIN! Jedna stvar mora da se POŠTUJE
Večera za Novu godinu, Foto: Profimedia

dobro je znati

PRAVOSLAVCI SMEJU DA SLAVE NOVU GODINU SAMO NA OVAJ NAČIN! Jedna stvar mora da se POŠTUJE

Nije pravoslavcima zabranjeno da slave Novu godinu ali prosto im se kalendarski ne uklapa u verski život

Objavljeno:

Dok doček Nove godine za zapadni svet označava povratak u uobičajni ritam života posle praznične groznice, a u Srbiji je ovaj događaj tek uvertira u dane praznovanja. Zbog primene „novog“ - građanskog i „starog“ - crkvenog kalendara sezona praznika kod nas traje sve do polovine januara i nama svojstvene Srpske nove godine.

Verski analitičar Željko Injac za 24sedam ističe da Nova godina po novom kalendaru pada u Božićnji post.

Posna hrana
Posna hranafoto: Aleksandar Stojanović

- Slavlja mogu da se praktikuju u toku posta ali umereno. Dakle ako praktikujete veru, postite, onda imate problem kako proslaviti doček Nove godine sa posnom trpezom, bez opijanja i preglasne muzike ili preteranog veselja. Dakle, nije pravoslavcima zabranjeno da slave Novu godinu ali prosto im se kalendarski ne uklapa u verski život.

Novogodišnja trpeza
Novogodišnja trpezafoto: Profimedia

Druga stvar je recimo nedelja jer 1. januar pada u nedelju ovaj put, a u nedelju pravoslavni vernici idu na liturgiju. Kako ustati ujutro i otići na liturgiju u 9 časova ako ste bili negde na proslavi do 4 ujutro? Može ali je mučno. Znači ili ćete preskočiti liturgiju ili ćete otići mamurni na bogosluženje, a to baš i ne priliči.

I konačno koji je smisao dočeka Nove godine sa hrišćanskog stanovišta? Šta ona znači verniku? Zapravo ne znači ništa. Oni koji nisu vernici, ne poste, ne odlaze u crkvu na bogosluženja, njima nije problem da proslavljaju Novu godinu ali šta i njima realno znači taj praznik, osim što imaju par slobodnih dana? Iščekivanje da će nova godina doneti nešto dobro je nerealni optimizam. Eto, recimo dočekivali smo 2022. s nadom da će doneti nešto lepo i dobro a ona je donela rat u Evropi. Ipak, to očekivanje i ta vera u Novu godinu jeste religijska - kaže Injac.

Nova godina, Doček, Dekoracija
foto: Profimedia

On dodaje da je to, zapravo, pseudoreligija, kao i verovanje da je 21. vek, vek u kome će svi problemi biti rešeni i koji je toliko progresivan da su svi ostali prethodni vekovi "u poređenju s njim mračno doba".

- Dakle to je ipak neka vrsta vere, samo za razliku od tradicionalnih religija, ta vera u progres nije jasno definisana. A i taj progres niko ne garantuje. S druge strane ne treba biti ni naklonjen pesimizmu. Jer i sama crkva obeležama po starom kalendaru molepstvijem doček Nove godine, i moli se da u njoj ne bude rata, bolesti, gladi, i drugih nesreća. Treba biti optimističan ali treba biti i realan - zaključuje Injac.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.