ZVANIČNO JE GOTOVO PRVO POLUGODIŠTE: Raspust traje do ovog datuma, u februaru opet "REPRIZA"
Škola, Foto: Profimedia

počeo raspust!

ZVANIČNO JE GOTOVO PRVO POLUGODIŠTE: Raspust traje do ovog datuma, u februaru opet "REPRIZA"

Drugo polugodište za učenike osnovnih škola u Pokrajini počinje, 16. januara, a za učenike srednjih škola 9. januara 2023. godine

Objavljeno:

Za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji danas se zavrašava prvo polugodište školske 2022./2023. godine i počinje zimski rasput.

Prvi nastavni dan, odnosno drugo polugodište, za učenike osnovnih škola počinje 23. januara 2023. godine, dok za učenike srednjih škola počinje 16. januara 2023. godine.

U Vojvodini raspust je je počeo ranije. Drugo polugodište za učenike osnovnih škola u Pokrajini počinje, 16. januara, a za učenike srednjih škola 9. januara 2023. godine.

Ministar prosvete Branko Ružić poželeo je danas svim učenicima i zaposlenima u osnovnim i srednjim školama uspešan završetak prvog polugodišta.

Branko Ružić
foto: RTS Printscreen

"Dragi učenici, želim vam da uživate u raspustu i novogodišnjim i božićnim praznicima. Slobodno vreme iskoristite za druženje, ali za i za pripremu za drugo polugodište", rekao je Ružić, a navedeno je i saopštenju Ministarstva prosvete . Prvo polugodište za učenike osnovnih i srednjih škola završava se danas i počinje zimski raspust. Prvi nastavni dan, odnosno drugo polugodište, za učenike osnovnih škola počinje 23. januara 2023. godine, dok za učenike srednjih škola počinje 16. januara 2023. godine Kako navode iz ministartva u AP Vojvodina je raspust u toku. Prvi radni dan za učenike osnovnih škola u AP Vojvodina je ponedeljak, 16. januar, a za učenike srednjih škola 9. januar 2023. godine.

Škola, Definfekcija
foto: Printscreen/RTS

Podsetimo, raspust će za đake osnovce iz pokrajine trajati do 13. januara, a na nastavu će se vratiti u ponedeljak, 16. januara, dok će srednjoškolci imati nešto kraći raspust, pa se u školske klupe vraćaju već 9. januara.

Za učenike van područja Vojvodine kalnedar je potpuno drugačiji. Zimski raspust za njih počinje u ponedeljak, 2. januara. Za osnovce se raspust završava u petak, 20. januara, a za srednjoškolce u petak, 13. januara.

Učenicima osnovnih škola drugo polugodište počinje 23. januara, a srednjoškolcima 16. januara.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, Jasna Janković za Telegraf.rs kaže da ova razlika u datumima između đaka u Vojvodini i đaka u ostatku Srbije, pokušava da se ispravi godinama, ali da se to nikada nije dogodilo. Ona navodi da nema smisla da u istoj državi đaci odlaze na odmor u različitim terminima.

Škola, Definfekcija
foto: Printscreen/RTS

- To je potpuno neprihvatljivo. Jedino objašnjenje je da odlaze ranije na raspust zbog katoličkog Božića. To nema smisla, jer deca koja slave katolički Božić imaju pravo da ga proslave i u toku školske godine. Najveći problem je kada roditelji i đaci iz Vojvodine preko raspusta odu u drugi deo Srbije, pa se ne poklapaju sa njima - kaže ona.

Đake širom Srbije sredinom februara čeka još jedan predah zbog Dana državnosti koji se obeležava 15. i 16. tog meseca. S obzirom na to da ovaj praznik pada u sredu i četvrtak, u školskim kalendarima je predloženo da petak, 17. februar takođe bude neradan dan, pa školarce čeka produženi vikend.

U vojvođanskom školskom kalendaru ovaj predah nazvan je Sretenjski raspust.

U većini škola širom Srbije nastavnička veća zakazana su za sledeću nedelju, pa je ovaj period udaran kada je u pitanju zaključivanje ocena.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.