Kakvog je kvaliteta domaće gorivo
Gorivo, Foto: Zorana Jevtić

ANALIZA

Kakvog je kvaliteta domaće gorivo

Stručnjaci kažu da put do kvalitetnog goriva nije nimalo lak

Objavljeno:

Kvalitet derivata jedna je od najvećih briga vozača uzimajući u obzir da je kvalitetno gorivo među ključnim faktorima koji utiču na dugovečnost motora. Bilo da je reč o početnicima ili iskusnim vozačima, svako od nas traži proverene i kvalitetne derivate koji će obezbediti maksimalne performanse tokom vožnje. Stručnjaci kažu da put do kvalitetnog goriva nije nimalo lak, a sam proces provere kvaliteta počinje od proizvodnje nafte, a završava se točenjem u rezervoar auta. Šta je sve potrebno kako bi do rezervoara našeg automobila stiglo najkvalitetnije gorivo, pitali smo domaći NIS.

Kako navode u našoj najvećoj naftnoj kompaniji, kvalitetno gorivo zahteva da se ispuni nekoliko uslova. Kao što je poznato, proizvodnje vrhunskog goriva nema bez savremene tehnologije. Zahvaljujući sve većoj upotrebi digitalnih sistema, proizvodni procesi u svim industrijama napreduju, a izuzetak nije ni naftna industrija. Između ostalog, kako navode u NIS-u, u modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu u kojoj se proizvodi domaće gorivo, uložili su od 2009. godine više od 800 miliona evra što je čini jednom od najmodernijih rafinerija u ovom delu Evrope.

Jedan od načina na koji NIS postiže visok kvalitet derivata, pored najsavremenijih procesa rada rafinerija, jesu i akreditovane laboratorije u kojima rade vrhunski eksperti. Sa više od 180.000 analiza koje se obave na godišnjem nivou i koristeći više od 400 akreditovanih metoda ispitivanja, NIS je jedan od lidera na tržištu. Takođe, važno je istaći da se kontrola kvaliteta obavlja tokom celokupnog procesa – od proizvodnje do krajnje distribucije proizvoda, odnosno u samim cisternama, kao i na benzinskim stanicama, pre nego što gorivo stigne do rezervoara automobila.

Savremene tehnologije proizvodnje, stručnost zaposlenih, kao i kontrola u svim karikama logističkog lanca, garantuju kristalno čist kvalitet naftnih derivata koji se voze po Srbiji, a to potvrđuje i činjenica da svaki drugi vozač gorivo toči na benzinskim pumpama NIS-a. Dokaz da ispitivanja goriva i njegovo korišćenje daje dobre rezultate dolaze i iz studija Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja je pokazala da se korišćenjem goriva iz pančevačke rafinerije povećava efektivna snaga motora i obrtni momenat automobila, dok se potrošnja goriva smanjuje.

(Espreso / Promo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.