DA LI ĆE BITI SNEGA ZA NOVU GODINU? Direktor RHMZ OTKRIO, odgovoru se NIKO nije NADAO
Jugoslav Nikolić direktor RHMZ-a, Foto: Dragan Kadić, Printscreen

VREME ZA PRAZNIKE

DA LI ĆE BITI SNEGA ZA NOVU GODINU? Direktor RHMZ OTKRIO, odgovoru se NIKO nije NADAO

Ovakvo vreme nimalo ne pogoduje hroničnim bolesnicima, ali ni zdravim osobama

Objavljeno: 12:51h

Područje Balkanskog poluostrva do kraja ove kalendarske godine nalaziće se pod uticajem relativno toplog vazduha iz regiona Sredozemlja i zato ćemo Novu godinu dočekati bez snega i s temperaturama i do 10 stepeni u plusu, kaže prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ).

Zima, Sneg
foto: Albuquerque Journal / Zuma Press / Profimedia

- Kratkotrajna prolazna naoblačenja koja se očekuju u subotu (24. 12), a potom u utorak (27. 12) i petak (30. 12), uslovljavaće mestimično slabu kišu, uz malu količinu padavina, a provejavanje slabog snega biće moguće samo na vrhovima najviših planina. Snežni pokrivač se zato za Novu godinu ne očekuje ni u nižim ni u višim predelima, a temperatura će u novogodišnjoj noći biti iznad proseka, s vrednostima od -2 do 4 stepena, dok će dnevne temperature 1. januara dostizati i 10 stepeni. Padavine se ne očekuju - kaže on.

Sneg
foto: RINA

Dodaje, iako će u prvoj dekadi sledeće godine uslediti manji pad temperature, za božićne praznike pojava padavina biće kratkotrajna, uglavnom u vidu kiše, a temperatura će biti viša u odnosu na višedecenijske proseke.

Ovakvo vreme nimalo ne pogoduje hroničnim bolesnicima, ali ni zdravim osobama, koje sve više osećaju probleme zbog naglih oscilacija. Nije sve ovo dobro ni za poljoprivredu, jer mraz i snežni pokrivač imaju značaj za određene sorte biljaka.

(Espreso/Kurir/S.Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.