ZNATE LI ZAŠTO SLAVIMO SRETENJE? Pitali smo Beograđane, ovo su njihovi (ne)očekivani odgovori (VIDEO)
Foto: Nemanja Pančić / printscreen

espreso anketa

ZNATE LI ZAŠTO SLAVIMO SRETENJE? Pitali smo Beograđane, ovo su njihovi (ne)očekivani odgovori (VIDEO)

Oni starijeg kova iznenađeno su nas gledali što ih to uopšte pitamo, drugi kao iz topa odgovorili, a treći...
Objavljeno: 15:14h

Dan državnosti obeležava se na Sretenje, 15. februara, u znak sećanja na 1804. godinu kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak. Ovaj datum smatra se najbitnijim u političkom, ali i kulturnom pojmu Srbije. Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, Sretenje je državni praznik i praznuje se 15. i 16. februara, te su ta dva dana - neradna.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Većina građana ga ushićeno očekuje, raspoložena i zbog Dana zaljubljenih i zbog slobodnih dana. Drugi pak koji rade kod privatnika, nisu preterano uzbuđeni. Bilo kako bilo, 15. februar se svečano obeležava različitim manifestacijama, a u školama se đacima priređuju specijalne priredbe kako bi im se približila važnost ovog dana.

ZAŠTO JE SRETENJE NAJVAŽNIJI DATUM ZA SRBIJU? Šta se sve dešavalo na ovaj dan?

Međutim, i pored njegove istaknutosti u istoriji Srbije, mnogi ne znaju da je Sretenje Dan državnosti ili da je sutra bilo kakav praznik.

Prošetali smo ulicama Beograda i pitali građane da li znaju zašto odusustvuju sutra sa posla i koji se državni praznik slavi. Oni starijeg kova iznenađeno su nas gledali što ih to uopšte pitamo, drugi kao iz topa odogovrili, a treći...pa, pogledajte video:

(M.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.