OGLASILI SE IZ REPUBLIČKOG ZAVODA: Rast broja stanovnika samo u BEOGRADSKOM regionu, u jednoj opštini OGROMAN pad!
Petar Korović, Foto: Printscreen/RTS

PRELIMINARNI REZULTATI

OGLASILI SE IZ REPUBLIČKOG ZAVODA: Rast broja stanovnika samo u BEOGRADSKOM regionu, u jednoj opštini OGROMAN pad!

Korović je objasnio i situaciju sa ljudima koji iz različitih razloga nisu popisani

Objavljeno:

Smanjenje broja stanovnika, prema preliminarnim rezultatima popisa, zabeleženo je u svim regionima, osim u Beogradskom. Najveći pad beleže opštine Gadžin Han, Rekovac, Babušnica i Crna trava, koja ima čak 36 procenata manje ljudi u odnosu na broj koji je ustanovljen 2011 godine, kaže za RTS Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku.

Stigli su prvi rezultati popisa sprovedenog u oktobru. Oni pokazuju da Srbija ima oko pola miliona stanovnika manje nego 2011. godine. U Srbiji živi 6.690.887 stanovnika, i za poslednjih 11 godina broj stanovnika smanjio se za 495.975, odnosno za 6,9 odsto.

Smanjenje broja stanovnika zabeleženo je u svim regionima oko 10 odsto, osim u Beogradskom regionu, gde je zabeležen rast do 1,6 odsto.

Popis
foto: Printskrin/RTS

Petar Korović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku naveo je za RTS da najviše stanovnika živi u regionima Šumadije i Zapadne Srbije, nakon toga u regionu Vojvodine, zatim dolazi region Beograda i na kraju region Južne i Istočne Srbije.

"Kada gledamo po opštinama, definitivno najveći porast broja stanovnika beleže beogradske opštine Voždovac i Zvezdara. Rast se beleži u Novom Sadu i u Raškoj oblasti u Novom Pazaru", dodao je Korović.

Sa druge strane, opštine koje beleže najveći pad broja stanovnika, navodi, su opštine Gadžin Han, Rekovac, Babušnica i Crna trava, koja ima čak 36 procenata manje stanovnika u odnosu na broj koji je ustanovljen 2011 godine.

Popis
foto: Printskrin/RTS

Korović je objasnio i situaciju sa ljudima koji iz različitih razloga nisu popisani.

"Popisivanje je završeno 17. novembra i kada smo završili popisivanje ušli smo u proces koji se zove kontrola obuhvata i kontrola kvaliteta podataka. To smo radili na dva načina. Prvi način je sprovođenjem popisne ankete, a drugi način je upoređivanje popisne baze sa bazom administrativnih izvora, kojima raspolaže republika, prema zakonu o zvaničnoj statistici. Ispostavilo se, kada smo uparili popisnu bazu sa administrativnim izvorima, da imamo 218.000 stanovnika koji nisu popisani popisom, a činjenica je da su živeli u Republici Srbiji u trenutku popisa. Tih 218.000 pripojili smo popisnoj bazi i tako smo došli do ukupne cifre od 6,7 miliona", naveo je Korović.

Petar Korović
foto: Printscreen/RTS

Objava konačnih rezultata počinje od marta 2023. godine i trajaće sukcesivno do juna 2024. godine.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.