NEMA VIŠE ISPUNJVANJA ŽELJA PACIJENATA! Đerlek o novom načinu zakazivanja pregleda kod LEKARA SPECIJALISTA!
Mirsad Đerlek, Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Profimedia

#NE SME DOĆI DO ZLOUPOTREBE "

NEMA VIŠE ISPUNJVANJA ŽELJA PACIJENATA! Đerlek o novom načinu zakazivanja pregleda kod LEKARA SPECIJALISTA!

"Da bi poboljšali efikasnost zdravstvenog sistema, mora se napraviti reorganizacija primarne zdravstvene zaštite"

Objavljeno:

Pregledi kod lekara specijalista, više se neće zakazivati od prvog do petog u mesecu, već će to, prema najavi ministarke zdravlja Danice Grujičić, sada moći da se uradi svakodnevno.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da pacijenti više neće mesecima čekati na specijalističke preglede zato što se prijave popune za pet dana, već da što pre dođu, da se otkrije bolest i započne lečenje.

Mirsad Đerlek
Mirsad Đerlekfoto: RTS Printscreen

Kako je dodao, ono što je dobro urađeno u prethodnih nekoliko godina, jesu kapitalne investicije. Povodom nove akcije kada je u pitanju čekanje zakazivanja kod lekara specijalista, Đerlek kaže da je neophodno na vreme obezbediti specijalističke preglede, kao i svu potrebmnu logistiku.

- Mi smo pravili u poslednjih mesec dana sa našim IT sektorom, pripreme za ovu akciju. Očekujemo da će u prvih mesec dana buru problema, ali nakon toga, ne bi trebalo da bude ikakvih problema. Izabrani lekar će da odredi ko je za specijalistu, tu ne sme biti zloupotrebe, nećemo ispunjavati želje... - rekao je Đerlek.

Da bi poboljšali efikasnost zdravstvenog sistema, mora se napraviti reorganizacija primarne zdravstvene zaštite, rekao je Đerlek potom.

Bolnica
Bolnicafoto: RINA

- Moramo poboljšati, povećati opremu za te ljude da mogu da se bave lakšom dijagnostikom. Mora se pojačati i kadar. Ti izabrani lekari najbolje poznaju svoje pacijente, i da bi rasteretili sebe, ideja je da Domovi zdravlja vrše neke vrste trijaža. Očekuje se i povećavanje nivo zdravstvenih usluga... Tako da, ljudi često nerealno kažu da su doktori "skretničari", međutim, to su kvalitetni lekari, i na nama je da tim ljudima damo ovlašćenja da propisuju određene analize - kaže Đerlek, pa se dokatako i koronavirusa:

- Nismo uspeli da organizujemo imunizaciju kako treba, i korona, nažalost po stručnjacima, i dalje cirkuliše. Virus nije tog potencijala kao što je bio, ali će ostati da živi sa nama. Neće to biti ona snaga, ali opet će se pojavljivati na godišnjem nivou - prića Đerlek.

(Espreso / PINK)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.