OVAJ SRPSKI OBIČAJ JE DA SE ZALEDIŠ! Naši PRECI radili su ono čega treba da se svi sada STIDIMO!
Lapot, Foto: Printscreen/youtube/Filmski centar Srbije / Film Center Serbia

MITOVO

OVAJ SRPSKI OBIČAJ JE DA SE ZALEDIŠ! Naši PRECI radili su ono čega treba da se svi sada STIDIMO!

Sin je znao da i njega čeka ista sudbina u budućnosti

Objavljeno:

Lapot u etnografskoj literaturi se vezuje za predhrišćansku religiju i stari običaj ubijanja onemoćalih roditelja koji dostigavši izvesne godine, više nisu u stanju da vode imanje pa je potrebno da na njihovo mesto dođe neko mlađi. Ovaj običaj nije bio zakonski dozvoljen ali je u društvu bio prihvaćen.

Lapot se obavlja tako što se starac odvede dalje od kuće stavi mu se pogača ili proja na glavu i pre udarca teškim maljem izgovara se rečenica: “Ne ubijam te ja, nego ovaj hleb!”

Postoji priča da je u davna vremena u nekoj zemlji živeo starac koji je imao sina i unuka. Starac je imao puno iskustva, ali nije mogao više da radi. Sin mu je bio u punoj snazi, ali nije imao mnogo iskustva. Unuk je bio mali, i nije mogao još da radi. Naišle su gladne godine. Objektivno, nije bilo hrane za sve.

1 / 4 Foto: Printscreen/youtube/Filmski centar Srbije / Film Center Serbia

Ako budu čekali-svi će umreti od gladi. Ako prvo umre starčev sin neće imati ko da radi, pa će ostali isto umreti od gladi. Ako prvo umre starac, neće imati ko da daje savete, pa će ostalima biti teže. Ako prvo umre unuk -nema budućnosti.

Lapot kao izbor iako težak, bio je racionalan pa je izbor pao na starca. S druge strane, sin je znao da i njega čeka ista sudbina u budućnosti. Ipak, mora se reći da je u davna vremena životni vek uvek bio kratak i da je jako malo ljudi doživljavalo duboku starost. Običaj lapot je često bio i predmet zloupotrebe kako bi se neko mlađi dokopao gazdovanja imanjem.

Iako se za ovaj običaj zna od davnina, o njemu su ostali samo mitski zapisi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.