OVO ŽENSKO IME NOSE SRPKINJE, HRVATICE, CRNOGORKE I RUSKINJE: Značenje je i VIŠE nego MOĆNO
Devojčica (ilustracija), Foto: Profimedia

PRELEPA SIMBOLIKA

OVO ŽENSKO IME NOSE SRPKINJE, HRVATICE, CRNOGORKE I RUSKINJE: Značenje je i VIŠE nego MOĆNO

Ovo ime opevano je u mnogim našim narodnim pesmama poput pesme Zmaj Jove

Objavljeno:

Žensko lično ime Danica je staro i slovensko i srpsko ime za koje se pretpostavlja da potiče od imena za Veneru, koja se među slovenskom narodima obično naziva „zvezda Danica“. Zato ima značenje – blistava ili sjajna, jasna, lepa, nestvarna, očaravajuća, čarobna.

Smatra se da ime Danica može biti poreklom i od imenice „dan“, pa opet ima slična značenja: svetlost, jasnoća, jutro. U nekim jezicima ime Danica se prevodi i kao "Zornjača".

Ovo ime je dosta izgubilo na popularnosti tokom poslednjih nekoliko decenija, ali se u Srbiji vraća njegova popularnost.

Pored naše zemlje, lično ime Danica je dosta često i kod drugih slovenskih naroda, a pre svega kao ime za devojčice u zemljama poput Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Češke, Slovačke, Rusije, Slovenije i Hrvatske.

Devojčica
foto: Profimedia

Značenje ženskog imena Danica uvek budi lepe asocijacije, a najčešće se tumači kao – „ona koja je blistava i sjajna“; „ona koja donosi dan“; „ona koja obasjava svojom dobrotom i lepotom“; ili pak „ona koja je očaravajuća i neopisive lepote“; „ona osoba koja je baš pravo oličenje svetlosti i čistote“; „ona koja donosi samo sreću i radost“; „ona osoba koja očarava svojom pojavom i harizmom“.

Srodna imena su Dana, Danka, Danijela, a samo ime Danica opevano je u mnogim našim narodnim pesmama poput pesme Zmaj Jove: „Molitva male Danice“.

Da podsetimo samo na dve strofe te pesme, na obraćanje devojčice blistavog imena:

"Dobro jutro, dobri Bogo! ja sam mala, ja ti ne znam ništa reći, samo hvala!

Hvala što je zora tako lepa, mila! Hvala što me majka moja poljubila!"

Inače, pored snažnog značenja imena Danica, veruje se da je Slavica ime slovenskog porekla i da ima koren u reči “slava”, te da označava osobu koja je slavna ili slavljena zbog svoje lepote i karakternih osobina.

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.