JOŠ JEDAN MINI RASPUST ČEKA SVE ĐAKE: U Vojvodini kraj polugodišta u petak, a u ostatku Srbije 7 dana kasnije
Škola, Foto: Printscreen

ODMOR

JOŠ JEDAN MINI RASPUST ČEKA SVE ĐAKE: U Vojvodini kraj polugodišta u petak, a u ostatku Srbije 7 dana kasnije

Đake širom Srbije sredinom februara čeka još jedan predah zbog Dana državnosti

Objavljeno:

Sledeća sedmica biće udaran period za zaključivanje ocena.

Raspust za đake iz Vojvodine zvanično počinje od ponedeljka, a u petak 23. decembra, oni će prisustvovati poslednjem danu nastave za ovo polugodište. Ipak, učenici iz ostatka Srbije moraće na zasluženi odmor da pričekaju do petka, 30. decembra.

Raspust će za đake osnovce iz pokrajine trajati do 13. januara, a na nastavu će se vratiti u ponedeljak, 16. januara, dok će srednjoškolci imati nešto kraći raspust, pa se u školske klupe vraćaju već 9. januara.

Za učenike van područja Vojvodine kalnedar je potpuno drugačiji. Zimski raspust za njih počinje u ponedeljak, 2. januara. Za osnovce se raspust završava u petak, 20. januara, a za srednjoškolce u petak, 13. januara.

Učenicima osnovnih škola drugo polugodište počinje 23. januara, a srednjoškolcima 16. januara.

Škola
Školafoto: EPA, Profimedia, Aleksandar Jovanović Cile

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, Jasna Janković za Telegraf.rs kaže da ova razlika u datumima između đaka u Vojvodini i đaka u ostatku Srbije, pokušava da se ispravi godinama, ali da se to nikada nije dogodilo. Ona navodi da nema smisla da u istoj državi đaci odlaze na odmor u različitim terminima.

- To je potpuno neprihvatljivo. Jedino objašnjenje je da odlaze ranije na raspust zbog katoličkog Božića. To nema smisla, jer deca koja slave katolički Božić imaju pravo da ga proslave i u toku školske godine. Najveći problem je kada roditelji i đaci iz Vojvodine preko raspusta odu u drugi deo Srbije, pa se ne poklapaju sa njima - kaže ona.

Đake širom Srbije sredinom februara čeka još jedan predah zbog Dana državnosti koji se obeležava 15. i 16. tog meseca. S obzirom na to da ovaj praznik pada u sredu i četvrtak, u školskim kalendarima je predloženo da petak, 17. februar takođe bude neradan dan, pa školarce čeka produženi vikend.

U vojvođanskom školskom kalendaru ovaj predah nazvan je Sretenjski raspust.

U većini škola širom Srbije nastavnička veća zakazana su za sledeću nedelju, pa je ovaj period udaran kada je u pitanju zaključivanje ocena.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.