ŠTA TREBA DA URADITE SA SVEĆOM I SLAVSKIM ŽITOM DAN NAKON SVETOG NIKOLE? Mnogi čine VELIKI GREH, a nisu svesni!
Sveti Nikola, Foto: Wikipedia Commons

HRIŠĆANI

ŠTA TREBA DA URADITE SA SVEĆOM I SLAVSKIM ŽITOM DAN NAKON SVETOG NIKOLE? Mnogi čine VELIKI GREH, a nisu svesni!

Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi

Objavljeno:

Hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici.

Postoji mnogo običaja vezanih za način spremanja slave, ali ono što često čujemo je polemika među ljudima šta se nakon slave radi sa svećom i slavskim žitom.

Sveća i njena svetlost simbolizuju svetlost Hristove nauke. Sveća gori celog dana na dan slave, a kada želimo da je ugasimo to činimo sa slavskim vinom, a prethodno se prekrstimo.

Ipak, prema propovedanjima sveštenika slavska sveća koja jeu uglavnom dosta velika i ne dogori na sam dan slave, kada se ugasi stavlja se pred ikonu ili na neko drugo mesto u kući.

Slava
foto: Zorana Jevtić

Običaj je da tu stoji do sledeće godine, a pali se prilikom zajedničkih porodičnih molitvi. Ako i dan nakon slave imate goste valjalo bi da se pomolite Bogu i upalite sveću.

Slavsko žito se kuva i prinosi u slavu Božiju, u čast svetitelja koji se slavi, za zdravlje i napredak doma i njegovih ukućana, ali prvenstveno za pokoj duša svih predaka u tom domu.

Žito
foto: Nebojša Mandić

Vernici treba da znaju da se žito služi za duše upokojenih predaka. Pšenično zrno u hrišćanstvu je simbol večnog života, smrti i vaskrsenja, kada se seje ono umire i klija, ali iz njega se rađa novi život koji donosi stostruki rod. Žito se služi gostima i ukućanima dok se ne pojede, jer je greh da se baci.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.