VEČERAS URADITE OVO AKO IMATE DECU U DOMU: Običaj uoči svetog Nikole koji svi vernici moraju da ISPOŠTUJU
Sveti Nikola, Foto: Printscreen

NE ZABORAVITE

VEČERAS URADITE OVO AKO IMATE DECU U DOMU: Običaj uoči svetog Nikole koji svi vernici moraju da ISPOŠTUJU

Veruje se da će svako žensko dete rođeno dan uoči Nikoljdana imati veoma srećan brak

Objavljeno: 19:41h

Vernici Srpske pravoslavne crkve širom sveta sutra slave Svetog Nikolu, jednog od najvećih svetaca u hrišćanskoj veri, zaštitnika putnika i siromašnih. Brojni običaji vezuju se za dan same slave i porodice čiji je ovo svetac zaštinik, međutim postoje i brojna verovanja za sve vernike.

Ukoliko imate decu u svomu domu, ostavite im poklone večeras je u srpskom narodu postoji verovanje da večeras sveti Nikola na belom konju obilazi svu decu i deli im poklone, svakome prema zaslugama. Poklon se stavlja u dečije cipele, koje se zbog toga večeras ostavljaju na prozoru.

Duh pomaganja i darivanja siromašnih bio je smisao i životno opredeljenje Svetog Nikole, pa i sutra treba darivati one koji nemaju i pomoći im, baš kao i decu, jer je Sveti Nikola voleo decu i brinuo o njima, pa ih je stalno darivao. Zato je tradicija da se darivaju orasi, lešnici, jabuke i slatkiši.

Sveti Nikola
foto: Nebojša Mandić, Ilustracija/Espreso.co.rs

Veruje se da će svako žensko dete rođeno dan uoči Nikoljdana imati veoma srećan brak.

Sveti Nikola
foto: Printscreen/youtube

Stari narodni običaj kaže da bi domaćini već danas morali da počnu sa pripremama za goste koje će dočekivati sutra. Postoji nepisano pravilo da domaćini mogu samo da pripremaju hranu, dok se drugi kućni poslovi ne smeju obavljati dan pre i dan nakon slave.Sveti Nikola je i esnafska slava, on je zaštitnik lađara, splavara, ribara i vodeničara. Baš zato mornari na ovaj dan ne isplovljavaju, pa se ovo zove i ,,vodena slava”, a vjeruje se da ne treba započinjati ni putovanja.

(Espreso/Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.