"SPREMAM SVETOG NIKOLU, A OBRĆEM PRASE": Usijale se mreže od POLEMIKE ko je U PRAVU - mrsna ili posna slava?
Slavska trpeza, Foto: Profimedia, Printscreen/Youtube/Bokina kuhinja, Espreso, Printscreen/YouTube/Jelenajela Petrovic

polemika oko slavske trpeze

"SPREMAM SVETOG NIKOLU, A OBRĆEM PRASE": Usijale se mreže od POLEMIKE ko je U PRAVU - mrsna ili posna slava?

Ima i onih koji kažu "Spremam Svetog Nikolu, a obrćem prase" i nije ih briga za "pravila" bitno je da se slavi, jede i uživa, ali takvi nailaze na napade

Objavljeno:

Sveti Nikola je jedna od najčešćih slava u Srbiji, ali pada na dan kada se posti - i mnogi Srbi su se svađali da li i slava treba da bude posna ili ne...

Da li važi pravilo da se tada posti ili je na domaćinu da odabere - Srbi na Tviteru žustro polemišu. Jedna korisnica napisala je sledeće:

- 4 dana do Svetog Nikole pravo vreme da se podsetimo da posna slava znači da se služi POSNA HRANA, PRASIĆI I JAGNJIĆI NISU POSNI, reče ona i tu se nije zaustavila:

Slavski meni
Slavski menifoto: Printscreen/Twitter

Ima i onih koji kažu "Spremam Svetog Nikolu, a obrćem prase" i nije ih briga za "pravila" bitno je da se slavi, jede i uživa, ali takvi nailaze na napade.

- Sto sela i sto običaja, ali nije moguće slaviti mrsno na postan dan. Time se izrugujete svojoj slavi i sablažnjujete goste. Bolje da ne slaviti nego grešiti.

Ipak, možda je poenta da svako svoju slavu slavi kako želi?

- Stvarno mi je ružno kad neko okači sliku svoje slavske trpeze i onda mu se nakači rulja sa komentarima "Kako sarma, a posna je slava?". Šta te briga kako. Svako nek slavi kako misli da treba i kako može. Ili čestitaj ili preskoči.

Mada neki tvrde da "ne postoji posna slava".

- Slava je dan kada u čast sveca zaštitnika kuće ugošćuješ komšije i prijatelje. Ne postoji posna slava. Jedino može padati na dan kada se posti. Taj dan sve je podređeno gostu i ako on ne posti, u duhu, praznika treba ga ponuditi mrsnom hranom.

"Ako je slava posna, tad radim drugu"

A, neki bi te posne slave najradije preskočili.

- S obzirom da je ovo period slava nadam se da me pozivate na vašu samo da nije posna tad radim drugu smenu...

Dok mnogi uživaju upravo u mrsnim običajima i ne mare da li se taj dan posti ili ne...

- Imam dve omiljene navike u danima pre slave. 1. Kada napravim kokos kiflice, naredno jutro OBAVEZNO ih probam tako što ih umačem u kafu, to se sada dešava. 2. Moj tata sam peče prasetinu u rerni i kada se ispeče umačem hleb u tu mast od pečenja i jedem tu moču i rusku salatu, napisala je korisnica ove društvene mreže i nije jedina.

- Od jagnjetine je ta moča još bolja. Mi smo pekli isto u rerni ali jagnjetinu skoro i umakali hleb u tu moču. A kad se na ražnju peče onda te moče ima koliko hoćeš.

Šta vi mislite? Ko je ovde u pravu? Da li Sveti Nikola treba da bude posna slava, te da se pečenje ne sprema ili svaki domaćin po svom nahođenju i željama treba da slavi?

Pišite nam u komentarima.

(Espreso / Žena Blic / Selena Ribić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.