IME NIKOLA NOSI BAŠ MOĆNO ZNAČENJE: Postoji u skoro svim narodima na SVETU!
Sveti Nikola, Foto: Printscreen

POREKLO I ZNAČENJE

IME NIKOLA NOSI BAŠ MOĆNO ZNAČENJE: Postoji u skoro svim narodima na SVETU!

Nama najbliži i najpopularniji Nikola svakako je Nikola Tesla, ali je na ovim prostorima bilo mnogo njegovih poznatih imenjaka.

Objavljeno:

Ime Nikola (grč. Νικόλαος) vodi poreklo od grčke reči niko, a kako ona znači pobeda, Nikola bi moglo da se prevede kao "pobednik", odnosno "onaj koji donosi pobedu".

Ovo ime ima i druge oblike, poput: Niko, Nikolaj, Nikša, ali i Kole, Kolja, kao i varijante ženskih imena: Nikolina, Nikoleta, Nikolija…

Ime Nikola je od najranije prošlosti nosilo nekoliko papa, ruskih careva, kraljeva, prinčeva, vojskovođa i veliki broj drugih velikaša. Jedan od prinčeva srpske kraljevske loze Karađorđevića, takođe je bio Nikola, a ovo ime je nosio i kralj iz loze Petrovića.

Nama najbliži i najpopularniji Nikola svakako je Nikola Tesla, ali je na ovim prostorima bilo mnogo njegovih poznatih imenjaka.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Osnivač i vođa Narodne radikalne stranke, dugogodišnji predsednik Kraljevine Srbije bio je Nikola Pašić, a čuveni srpski akademik, jedan od predsednika Srpske Akademije Nauka i Umetnosti - Nikola Hajdin.

Možda najpoznatiji antikomunista na našim prostorima, poznat naročito po otmici aviona “Ameriken airlines”-a, bio je Nikola Kavaja.

Među savremenicima, poznate Nikole su glumci Nikola Kojo, Nikola Đuričko i pokojni Nikola Simić, odbojkaš Nikola Grbić, fudbaler Nikola Žigić, muzičar Nikola Čuturilo...

Ime Nikola rasprostranjeno je kod svih evropskih naroda od najstarijeg vremena do danas, zahvaljujući istaknutom korifeju i arhijereju iz maloazijske pokrajine Likije čije je ime ušlo u hrišćanski kalendar.

U 11. veku kult Svetog Nikole je bio podstaknut na Balkanu prenosom njegovih moštiju u Bari.

Veruje se da je Sveti Nikola zaštitnik moreplovaca, ali i dece i trgovaca. U pojedinim delovima Srbije ovaj svetitelj se dovodi u vezu sa Božić Batom.

Sveti Nikola
foto: Printscreen/youtube

U svetu umetnosti, "Nikola" se zvala nemačka igrana serija o odnosu medicinske sestre i doktora sa kojim radi, a koja se prikazivala od 1997. do 2005. godine, ali je to u ovom slučaju bilo žensko ime.

Nažalost, ne postoji ni mnogo pesama nazvanih po nekom Nikoli.

Od domaćih muzičara, nekom Nikoli pesmu su posvetili grupa Magazin i pevačice Hani i Lejdi Jelena.

Ovo ime postoji u skoro svim narodima na svetu, a evo i koje su njihove verzije "Nikole":

albanski jezik: Nikolla, Nishi kineski jezik: 尼古萊 (Nígŭlái) engleski jezik: Nicholas, Nicolas češki jezik: Mikuláš, Mikoláš, Nikola danski jezik: Niels, Niklas holandski jezik: Nicolaas estonski jezik: Nicholas finski jezik: Niilo, Niko francuski jezik: Nicolas nemački jezik: Nikolaus, Klaus grčki jezik: Νικόλαος (Nikolaos) mađarski jezik: Miklós irski jezik: Níoclas, Cóilín, Nicolás italijanski jezik: Nicola, Niccolò japanski jezik: ニコラス (Nikorasu) korejski jezik: 니콜라스 (Nikolaseu) latinski jezik: Nicolaus norveški jezik: Nils poljski jezik: Mikołaj portugalski jezik: Nicolau rumunski jezik: Nicolae ruski jezik: Николай (Nikolai) škotski jezik: Nicol, Neacail slovački jezik: Mikuláš slovenski jezik: Miklavž, Nikolaj španski jezik: Nicolás švedski jezik: Nils, Nikolaus ukrajinski jezik: Микола (Mykola), Миколай (Mykolai)

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.