KAMILJI GRIP SVE BLIŽI, 1 STVAR ZABRINJAVA: U pitanju je smrtonosna infekcija, simptomi slični kao kod KORONE!
Bolnica, Foto: RINA

oprez

KAMILJI GRIP SVE BLIŽI, 1 STVAR ZABRINJAVA: U pitanju je smrtonosna infekcija, simptomi slični kao kod KORONE!

Šta je "Kamilji " grip, da li nam preti opasnost od njega i kako bi Srbija trebala da se ponaša u toj situaciji?

Objavljeno:

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji na oprezu su zbog potencijalno smrtonosne respiratorne infekcije koja se naziva "Kamilji" grip.

U ovoj zemlji je do juče registrovano pet novih slučajeva zaraze. Reč je o oboljenju koje se može dobiti prilikom bliskog kontakta sa zaraženom kamilom, a vlasti posebno upozoravaju sve koji se vraćaju sa svetskog prvenstva u Kataru da prate da li imaju simptome virusa. Šta je "Kamilji " grip, da li nam preti opasnost od njega i kako bi Srbija trebala da se ponaša u toj situaciji, za TV Nova S govorio je epidemiolog, Predrag Đurić.

Simptomi, Virus, Grip
foto: Profimedia, Filip Plavčić

"Radi se o oboljenju koje je nedavno prepoznato, prvi slučajevi su registrovani tek pre deset godina, do sada je evidentirano oko dve hiljade slučajeva, prvenstveno u zemljama Bliskog istoka, ali i među ljudima koji su tamo putovali ili boravili. Radi se o respiratornoj infekciji koja se prvenstveno manifestuje povišenom temperaturom, kašljem i otežanim disanjem i nešto ređe nekim drugim simptomima, kao što su proliv, povraćanje i slično. Po kliničkoj slici ne razlikuje se mnogo od nekih drugih oboljenja, naprimer korone. Ono što najviše zabrinjava je činjenica da je među registrovanim slučajevima, skoro svaki treći oboleli preminuo zbog te bolesti", objašnjava epidemiolog Predrag Đurić.

Ističe da se radi o jednom veoma ozbiljnom obolenju o kojem se, s obzirom da je registrovan relativno nedavno, malo zna.

Grip
foto: Profimedia, Ilustracija

"Ono što se može zaključiti na osnovu dosadašnjeg iskustva je to da se oboljenje ne prenosi lako u populaciji, svi registrovani slučajevi bili su u kontaktu sa kamilama ili su bili u bliskom kontaktu sa obolelima. Tu se radi o njihovim ukućanima ili zdravstvenim radnicima, prvenstveno u bolnicama u kojima su lečeni pacijenti od "Kamiljeg" gripa", kaže Đurić.

Napominje da se bolest, koja se zove bliskoistočni akutni respiratorni sindrom, prvi put registrovana 2012. godine uglavnom u Saudijskoj Arabiji i drugim zemljama Bliskog istoka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.