PREGLEDI I OPERACIJE, VRTIĆI, SVADBE, DOZVOLE... Na šta sve građani Srbije moraju da čekaju mesecima, a i GODINAMA?
Čekanje, Foto: Rts/Printscreen

LISTE ČEKANJA

PREGLEDI I OPERACIJE, VRTIĆI, SVADBE, DOZVOLE... Na šta sve građani Srbije moraju da čekaju mesecima, a i GODINAMA?

Na jednima se čeka po nekoliko meseci, na drugima i po nekoliko godina

Objavljeno:

Kada se priča o listama čekanja, kao po pravilu uvek se pomisli da je reč o zdravstvu, o nekom pregledu ili operaciji. Međutim, liste čekanja postoje i u drugim sferama društva, a o nekima možda nikad ne biste ni sanjali...

Na jednima se čeka po nekoliko meseci, na drugima i po nekoliko godina, a neretko se dešava da su građani prinuđeni zbog hitnosti da pribegnu i alternativnim rešenjima. Ipak, krenimo redom.

Na jednima se čeka po nekoliko meseci, na drugima i po nekoliko godina, a neretko se dešava da su građani prinuđeni zbog hitnosti da pribegnu i alternativnim rešenjima. Ipak, krenimo redom.

Pregledi i operacije

Prema podacima objavljenim na sajtu RFZO, na listama čekanja 6. decembra nalazila su se 64.824 pacijenta. Na snimanje abdomena i male karlice čekalo je 588 pacijenata, na pregled glave 597, na snimanje grudnog koša 823, na hiruršku revaskularizaciju miokarda 667 ljudi, na kateterizaciju srca 775 bolesnika, a na koronarografiju 2.146 pacijenata, preneo je Dnevnik.

Na MR pregled abdomena čekaju 832 pacijenta, za pregled glave 3.747 bolesnika, za snimanje kičmenog stuba 3.092, na operaciju katarakte 223 pacijenta, a na istu intervenciju sa ugradnjom intraokularnog sočiva čeka 12.381 osoba.

Na ugradnju endoproteze kolena čeka više od 20.000 osoba, a na ugradnju endoproteze kuka 14.464 osobe!

Tako je pre nekoliko dana obelodanjeno da je Milomir Stepanović (65) iz Kragujevca operisao koleno nakon četiri i po godine čekanja (dve godine pod koronom)!

1 / 2 Foto: Printscreen/Youtube/BuzzFeedVideo

Liste čekanja u vrtićima

Liste čekanja u vrtićima postoje u mnogim gradovima širom Srbije, a najduže su, po svemu sudeći, u Beogradu. Istina, one su se u poslednje vreme znatno smanjile, ali i dalje je nekoliko hiljada dece koja na konkursu nisu uspela da budu upisana u državna obdaništa.

Kako je letos obelodanjeno, na konkursu je bilo mesta za 13.955 mališana, dok je podneto više od 17.800 molbi za upis. Ovo je, ipak, znatno manje nego na primer 2017. godine kada je, kako su istakli iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda, bilo i više od 10.000 dece “na čekanju”!

Liste čekanja su poslednjih godina smanjene pre svega zahvaljujući tome što je Grad Beograd počeo da finansira boravak mališana i u privatnim vrtićima koji su ispunjavali uslove, a bili su zainteresovani za ovaj vid saradnje.

U nekim manjim mestima, međutim, problem je što nema privatnih predškolskih ustanova.

Taksi dozvole

Podugačke liste čekanja postoje i za dobijanje taksi dozvola. Naime, skoro sve lokalne samouprave su ograničile broj taksi vozila koja mogu da budu na ulicama, tako da novi taksisti mogu da počnu s radom tek kada oni stari odu u penziju.

Najbolji primer je Beograd koji trenutno ima nešto manje od 6.000 taksi vozača, uskoro bi prema najavama trebalo da ih bude još oko 500, dok je projekcija da bi do maja 2027. godine njihov optimalan broj trebalo da iznosi 7.000.

Kako su nezvanično potvrdili iz pojedinih taksi udruženja, prosečno vreme čekanja za dobijanje taksi dozvole je oko pet-šest godina!

Svadbe

Proleće i leto su omiljena godišnja doba za svadbena i druga slavlja, pa je često nemoguće naći termin za slobodan restoran, klub ili kafanu. Ovo je posebno bilo evidentno nakon ukidanja svih korona mera, pošto je bilo mnogo odloženih svadbi jer mladenci nisu želeli da im najvažniji dan prođe samo u krugu najbliže porodice.

- Mi smo i pre korona mera imali skroz popunjene termine za proslave već od aprila pa do kasne jeseni. Možda i zato jer se naš prostor može lako transformisati od velike svadbe sa 400 gostiju do onih intimnijih sa nekoliko desetina osoba. I uvek nas zovu ljudi, mi uredno beležimo njihovo interesovanje, ali jedino možemo da ih držimo na listi čekanja, te da im javimo ukoliko neko iz nekog razloga otkaže svadbu, pa se uprazni termin - ispričao je jedan novosadski ugostitelj.

Vlasnici mnogih restorana i hotela savetuju da venčanje zakažete bar četiri ili pet meseci ranije, a nisu retki slučajevi ni da su oni udarni meseci popunjeni godinu dana ranije. I upravo tada se i prave liste čekanja, pa se možda nekome posreći ukoliko drugi u međuvremenu otkažu proslavu.

1 / 5 Foto: Profimedia

Hoteli

Verovali ili ne, ali u poslednje vreme postoje i liste čekanja za mesto u pojedinim beogradskim hotelima. Na ovo je pre svega uticao dolazak više od 140.000 ruskih građana u našu zemlju, nakon početka rata u Ukrajini. Naime, pošto se uglavnom radi o finansijski dobro stojećim ljudima, oni nisu žalili da izdvoje i duplo više novca za najam nekog stana u centru Beograda ili na Novom Beogradu. A to je onda dovelo do potpunog haosa na tržištu nekretnina, te su mesečne rente za stanove u prestonici, ali i u nekim drugim gradovima, skočile za 20, 30, 50, a negde i čak 100 odsto!

Zbog toga su pojedini podstanari morali da potraže spas na potpunoj periferiji većih gradova, neki radnici iz unutrašnjosti su čak morali i da napuštaju svoja radna mesta i vraćaju se kod roditelja, a ima i onih koji su spas potražili u - hotelima.

Naime, postoje hotelijeri koji iznajmljuju sobe na mesečnom nivou, te se mnogima mnogo više isplati da žive tako u hotelu nego da daju 1.000 evra za stan u centru Beograda. Jedan hotel nudi jednosobnu sobu za 410 evra, a dvosobnu za 495 evra (dakle 250 po osobi), a još ne morate da plaćate komunalne usluge, imate TV, grejanje, pa još ako želite i ishranu po mnogo povoljnijoj ceni.

- Mnogo je zainteresovanih tako da sada imamo i poduže liste čekanja - rekli su iz ovog hotela u samom srcu prestonice.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.