NE ZANEMARUJTE SIMPTOME POSTKOVIDA: Lekari savetuju kako možemo sebi da POMOGNEMO!
Umor, Foto: Profimedia

SIMPTOMI POSTKOVIDA

NE ZANEMARUJTE SIMPTOME POSTKOVIDA: Lekari savetuju kako možemo sebi da POMOGNEMO!

ako kovid u okviru postkovida uglavnom stvara probleme na srcu, plućima, krvnim sudovima, ispoljava se i u nerološkom smislu

Objavljeno: 22:32h

Iako su brojke u opadanju, korona je i dalje prisutna, a sa njom i postkovid koji je izražen kod određenog dela stanovništva. Naime, u svetu se uveliko rade studije na ovu temu, ali ono što su i sami kliničari primetili, posledice mogu ostati na srcu, plućima, krvnim sudovima, ali i u neurološkom smislu. Nije novina da smo postali mrzovoljniji, umorniji, ali se sve češće javlja i dekoncentrisanost.

Postkovid je u nekim slučajevima se ne ispoljava, kod nekih se evidentira naročito kada su teške kliničke slike, dok kod određenog broja ljudi nema pravila, te nas usporava i "tera na mirovanje".

Što se trajanja tiče, uglavnom može trajati od nekoliko nedelja, ili čak šest meseci pa i do godinu dana od poslednjeg zaražavanja. Defiinitivno, sa koronom se nećemo tako lako rastati, barem kada je u pitanju postkovid.

Ana A.(35) iz Beograda u razgovoru za "Blic" objašnjava da je koronu imala nekoliko puta, da su kliničke slike bile umerene, ali da se sa postkovidom bori mesecima.

- Posle preležane korone dobila sam hipertenziju, koju je pratio ubrzani puls. Nakon toga uz terapiju pritisak se normalizovao, ali puls je i dalje ubrzan iako uzimam lekove. Prilikom fizičkog napora dolazi do 150 otkucaja, a u stanju mirovanja čak i 90, što ne bi trebalo da se dešava jer uzimam betablokator. Ono što je takođe primetno je, da svaki put kada pokušam da sam fizički aktivnija nekoliko sati, da sutradan osećam bolove u mišićima i malaksalost. Vremenom je naravno sve bolje, ali, potrebno je posteno se vraćati u normalnu životnu formu. Lekari kažu da je potrebno mirovanje u nekom vremenskom okviru, uz adekvatnu terapiju koju ću morati da pijem i kada se sve bude normalizovalo - objašnjava Ana.

korona
koronafoto: Profimedia

Iako kovid u okviru postkovida uglavnom stvara probleme na srcu, plućima, krvnim sudovima, ispoljava se i u nerološkom smislu. Kako objašnjava za "Blic" dr Marko Ercegovac direktor Urgentnog centra KCS, posle korone postali smo usporeniji, mrzovoljniji...

- Kovid je definitivno bolest koja je zahvatila krvne sudove svih organa, ali su zapravo mnogo češći srčani udari od moždaih, kada se i javljaju teže komplikacije. Postkovid je sada možda najveći bum u svetu, rade se obimne studije, u kojima smo i mi učestvovali, tako da možemo reći da je sada postkovid sada možda najveći problem. U neurologiji postkovid je pokazao ozbilju usporenost, pospanost, nefunkcionalnost, a mogu se javiti i bolovi u mišićima - objašnjava dr Ercegovac.

Koliko traje postkovid

Virus, po rečima lekara može ostaviti ozbiljne posledice koji se ni nakon preležane korone, mesecima ne mogu u potpunosti oporaviti. Iako je test na koronu odavno negativan, za neke ljude još uvek nije kraj jer se mesecima, pa čak i godinu dana od zaražavanja suočavaju sa nizom zdravstvenih problema. Tegobe možete osećati u proseku od mesec dana pa do šest meseci, ali i do godinu dana nakon preležane korone. Koronu nismo iskorenili, i moraćemo da živimo s tim, te se savetuje vakcinacija svim osetljivim grupama.

Rezultati studije iz Italije koja je sprovedena tokom prošle godine, pokazali su da je dva meseca nakon prvih simptoma kovida 19 svega 12,6 % osoba bilo bez ikakvih simptoma, 32 % ispitanika imalo je jedan do dva simptoma, dok je njih 55 % bilo s tri i više simptoma. Autori studije kao najčešće simptome navode opštu slabost koja se javljala kod 53,1 % ispitanika, subjektivni osećaj nedostatka vazduha (dispneja) u 43,4 % ispitanika, bol u zglobovima u 27,3 %, dok je bol u grudima postojao kod 21,7 % ispitanika.

Gde se ispoljava najčešće

Iako su pluća centralno mesto koje virus napada, ono što lekari govore od samog početka jeste da je u pitanju bolest koja napada i može napasti sve organe.. Virus korona osim što napada pluća, krvne sudove, bubrege, srce, prema istraživanjima sprovedinih u svetu, može ispoljiti svoje manifestacije i na koži. Takođe, sve veći broj žena ima problem sa opadanjem kose.

Lekari savetuju da je potrebno osluškivati svoj organizam, odlazoti redovno na kontrole, vakcinacija se takođe preporučuje, kao i određena propisana doza vitamina i minerala.

(Espreso / Blic / Ivana Anđelković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.