ZAŠTO PSI NAPADAJU SVOJE VLASNIKE? Pitali smo stručnjake, odgovor je veoma jednostavan
Pas, Foto: Profimedia

PAŽNJA!

ZAŠTO PSI NAPADAJU SVOJE VLASNIKE? Pitali smo stručnjake, odgovor je veoma jednostavan

Sa psima mora da se radi

Objavljeno:

Nije retkost da psi napadnu članove porodice sa kojima i žive.

" Imao sam slučaj sa biglom na Novom Beogradu, vlasnici su bili mekani prema njemu, on je postao vođa čopora i kada je vlasnica uradila nešto što njemu nije odgovaralo napao je. Izgrizao je po usnama, a onda je napao i vlasnika, njega jeizujedao po rukama, zaključali su se u sobu i zvali mene. Kada sam se pojavio na vratima, meni je izujedao stomak, jednostavno pas treba da se dresira, da se radi sa njim, da se ne bude mekan i popustljiv, nikako da mu se dozvoli da on preuzme vođstvo u kući", objasnio nam je Marko, beogradski veterinar.

Veterinar nam je rekao i da psi mogu da budu izrevoltirani, pa da napadnu ljude.

"Sa psima mora da se radi, roditelji moraju da uče decu kako da se ophode prema njima", objasnio nam je veterinar.

1 / 3 Foto: Profimedia

Takođe, Marko nam je rekao da vlasnički psi koji pokažu agresivno ponašanje prema vlasniku odmah budu uspavani i za njih više nema života.

S druge strane dreser Siniša Renovica kaže za Espreso da je nemoguće da vlasnički pas nije do trenutka napada pokazao agresivno ponašanje, odnosno, da je nemoguće da je pas bio dobrica i da je napao vlasnika odjednom.

" Ako se vaš pas ponaša devijantno, jednostavno nenormalno još u ranom dobu, kao štene, odmah morate da reagujete i radite na njemu. Dosta tu ljudi naprave greške kod odgoja psa, to se prepoznaje od malih nogu kao štene je bio takav, nisu se posvetili da ga socijalizuju ili da se obrate nekome da to proceni i na kraju krajeva, ako vidiš takvo ponašanje kod psa napraviš uslove za njegovo držanje", objasnio nam je Renovica.

Siniša kaže da su rotvajleri plemenite i dobre životinje i da njihovo ponašanje isključivo zavisi od pristupa vlasnika.

"Nije svaki pas, za svakog vlasnika. Ovakvo ponašanje agresivno može da bude stečeno kod pasa, a može i da bude genetska predispozicija. Možda pas nije dovoljno socijalizovan", objašnjava nam dreser.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.