METEOROLOG ČUBRILO OTKRIO KADA ĆE PASTI SNEG: Zahlađenje stiže OVOG DATUMA
Marko Čubrilo, Foto: Printscreen, facebook/markocubrilo

vremenskap rognoza

METEOROLOG ČUBRILO OTKRIO KADA ĆE PASTI SNEG: Zahlađenje stiže OVOG DATUMA

Sutra i u ponedeljak bez veće promene

Objavljeno: 10:44h

Od danas počinje promena vazdušnih strujanja koja nas uvodi u period sa temperaturama iznad, a povremeno i zanatno iznad proseka.

Jačanjem cikonalnog centra nad zapadnim Sredozemljem ka nama počinje jugozapadno vazdušno strujanje,a sa njim i priticanje toplijeg vazduha. Prodor toplijeg vazduha će se uz južni vetar prvo osetiti u višim delovim atmosfere, dok će se zatim jače otoljenje osetiti i pri tlu.

Danas umerneno do znanto oblačno ali uglanvom suvo. Košava u pojačanju u krajem dana će nad jugom Banata imati olujne udare. Kiša povremeno duž obale Jadrana i na jugozapadu regiona.

Sutra i u ponedeljak bez veće promene. Uglavnom umereno do znatno oblačno, a u košavsko području, na planinama i duž Jadrana vetrovito.

Najjači udari košave se očekuju u nedelju kada će i duž većeg dela Jadrana duvati jak jugo, dok će nad područjem Istre biti bure i istočnog vetra. Na planinama jak južni vetar. Padavina će uglavnom biti duž obale Jadrana, posebno nad Dinaridima, dok će najmanje kiše biti nad istokom i severoistokom regiona. Snežna granica visoko, na oko 900mnv.

U utorak se slaba kiša očekuje i nad ostalim delom regiona. Košava će oslabiti i prestati, dok će jugo duž Jadrana takođe oslabiti. Dnevni maksmumi u postepnom porastu i oko utorka bi se trebao kretsti od +6 do +12 stepeni Celzijusa.

U drugom delu nedelje još toplije uz česta prolazna naoblačenje sa kišom, a mogući su i pljuskovi. Vetar južni i jugozapadni. Dnevni maksimum do +7 do +15, a lokalno možda i oko +18 stepeni Celzijusa, verovatno u sledeći petak koji bi trebao biti najtopliji dan u nedelji.

Za naredni vikend moguće prolazno zahlađenje uz kišu i sneg, koji bi se ponegde na kratko mogao javiti i u nizijama ali ne treba očekivati formiranje snežnog pokrivača. Maksimumi bi se kretali od +1 do +6 stepeni Celzijusa. Već oko 12.12. ponovo relativno toplo.

Izgleda za neko konkrenrije pogoršanje i zahlađenje za sada ima tek oko 15.12. ali taj period je jako daleko i “rasip” ansamble članova je toliko izražen da nije moguće dati bilo kakve konkretne procene u vezi sa snagom i trajanjem tog eventualnog zahlađenja.

Sumirano, do utorka postepeno, a zatim i izraženije otopljenje, nad košavskim prostorom, duž Jadrana i na planinama i vetrovito. Prolazno zahlađenje moguće oko 12.12. konkretnije zahlađenje moguće tek posle 15.12, naveo je Čubrilo.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media