DEČACI SU NEKAD NOSILI IME KOJE SRBI SADA KAO LUDI DAJU DEVOJČICAMA: Nećete verovati vidite KOJE je u pitanju
Mama i beba, Foto: Profimedia

NEVERICA

DEČACI SU NEKAD NOSILI IME KOJE SRBI SADA KAO LUDI DAJU DEVOJČICAMA: Nećete verovati vidite KOJE je u pitanju

Jedno tumačenje govori da je ime nastalo od reči persijskog porekla i da u prevodu znači “lala”, odnosno “prolećni cvet”

Objavljeno:

Poslednjih godina ime Lola ponovo je postalo popularno u Srbiji, kao što je to bio slučaj šezdesetih godina prošlog veka.

I tada su ga, kao i sada dobijale devojčice, iako je nekada na ovim prostorima ime Lola bilo prisutno isključivo kao muško ime i davano je dečacima kao znamenje da budu zavodnici i šarmeri.

Dečaci
Dečacifoto: Profimedia

Ime Lola zapravo je nastalo kao nadimak od španskog imena Dolores, što u prevodu znači bol. Prema nekim izvorima, ime Dolores je simbolično i odnosi se na bol koji je majka Isusa Hrista osećala zbog raspeća svog sina.

Po drugom tumačenju, ime Lola nastalo je od rimskog imena Lolli, što u prevodu znači “poljska trava”.

Konačno, treće tumačenje govori da je ime nastalo od reči persijskog porekla i da u prevodu znači “lala”, odnosno “prolećni cvet”.

U indijskoj mitologiji ime Lola dovodi se u vezu sa boginjom Lakšmi koja je bila boginja blagostanja, ljubavi i sreće, te se zato veruje da devojčicama koje ponesu ovo ime u životu neće manjkati ni materijalnih dobara, a ni ljubavi.

Devojčica
Devojčicafoto: Natalya Udalova / Alamy / Alamy / Profimedia

Na prostorima bivše Jugoslavije ime Lola zablistalo je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je zabavno-muzičkom scenom harala Zorana Novaković, poznata kao Lola Novaković. Bila je “kraljica evergrina” i, po mišljenju mnogih, njenu slavu na ovim prostorima nikada niko neće moći da ponovi.

Ukoliko poznajete neku Lolu, pošaljite joj ovu priču o poreklu i značenju njenog imena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.