"MOGU DA SE JAVE KOMPLIKACIJE, A OVO SU SIMPTOMI": Među mališanima u Beogradu opet vlada ŠARLAH!
Deca, Foto: Printscreen/RTS

nova zaraza

"MOGU DA SE JAVE KOMPLIKACIJE, A OVO SU SIMPTOMI": Među mališanima u Beogradu opet vlada ŠARLAH!

Tačno 64 dece obolelo je od početka godine, poslednji put u septembru njih 16, a u oktobru 22.

Objavljeno: 13:28h

Epidemiolozi Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu proveravaju dva vrtića u dve različite opštine, u kojima je prijavljena streptokokna infekcija, a koja između ostalog može da izazove i šarlah. Ukoliko rezultati briseva pokažu da se radi o šarlahu ovo bi bili prvi potvrđeni slučajevi, eventualne epidemije u ovom mesecu.

Tačno 64 dece obolelo je od početka godine, poslednji put u septembru njih 16, a u oktobru 22. Mislilo se da je šarlah iskorenjena bolest, ali ispostavilo se da nije tako.

Pedijatar, dr Jadranka Korolija ističe da šarlah danas nije tako ozbiljna bolest i da se može sprečiti prevencijom.

Prevencija je često pranje ruku, ne deljenje ličnih predmeta i držanje podalje od drugih ljudi kada su bolesni.

Škola, Deca, Učenik, Učenici
foto: Profimedia

- Adekvatna zaštita ne posotoji u vakcinama jer je u pitanju bakterijska infekcija, ali se može sprečiti prevencijom. Simptomi su bol u grlu, visoka febrilnost, glavobolja, malaksalost, povraćanje i bolovi u stomaku - rekla je dr Korolija, a kao posebno karakterističan simptom šarlaha istakla je prepoznatljiv osip:

- Javlja se ospa u vidu zažarenog lica i obraza, na vratu, stomaku, pazušnim jamama i preponama. To je jedna tipična crveno zrnasta ospa koja podseća na ospu kao da ste se ožarili od koprive. Nije, dakle, u pitanju ozbiljna bolest, ali može ako se adekvatno ne leči, dovesti do komplikacija. Leči se antibioticima u trajanju od deset dana, uglavnom putem sirupa i tableta, u dozama koje zavise od mase deteta - rekla je dr Korolija za Kurir.

Deca, Đaci, Škola
foto: EPA/SASCHA STEINBACH

Doktorka Jadranka Korolija naglašava da kada se primete ovakvi simptomi treba obavezno posetiti pedijatra.

Kao komplikacije šarlaha najčešće se javaljuju upale sinusa, uha, moždanih ovojnica, a moguće su i akutne reumatske groznice i akutne upale bubrega. Ali sve te komplikacije mogu da se spreče ukoliko se na vreme krene sa terapijom antibioticima.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.