KAKO JE NASTALA ČUVENA FRAZA "RECI DRAGIČKA": Koristimo je često, evo od koga je krenula! (VIDEO)
Prenošenje informacija, Foto: Profimedia

objašnjeno

KAKO JE NASTALA ČUVENA FRAZA "RECI DRAGIČKA": Koristimo je često, evo od koga je krenula! (VIDEO)

Druželjubivost koja ju je krasila uglavnom ju je dovodila do raznih interesantnih informacija

Objavljeno:

Čuvena fraza "reci dragička" svima je dobro poznata, ali malo ko zna kako je nastala i zašto je koristimo kada želimo da najavimo lepe vesti.

Na Tik/Toku stranica BlueCowList kroz zanimljiv video objasnila je poreklo.

Naša država bogata je frazama, poslovicama, umotvorinama koje se godinama, pa i vekovima prenose i tumače. Međutim da li zapravo znamo odakle potiču te naše finese u govoru?

Naima, veruje se da je „reci dragička“ nastao sredinom prošlog veka u Beogradu.

Žena, Sreća
foto: Profimedia

Tada je u Beogradu živela jedna ljupka gospođa Dragić. Druželjubivost koja ju je krasila uglavnom ju je dovodila do raznih interesantnih informacija.

Nasmejana i simpatična gospođa Dragić nije se libila prenošenja informaija gostujući širom grada, ali se držala isključivo dobrih i smešnih vesti. Tadašnjim građanima, odnosno pozavaocima gospođe Dragić lepe i pozitivne vesti pričinjavale su zadovoljstvo i izazivale su smeh, a samim tim i glad za novim zanimljivim informacijama.

Nakon određenog vremena spontano je nastao i klub tračeva. Ulazak u klub zahtevao je jedinstvenu lozinku koja je odlukom kluba glasila „Reci Dragićka“.

Neko vreme, jedan od članova kluba bio je stranac kome je slovo Ć predstavljalo pravu muku, međutim, kako je slovo Č predstavljalo olakšicu u jegovom govoru, Dragićka je za njega postala Dragička.

Članovima kluba je ova mana u njegovom govoru izazivala smeh iz zabave, „Reci Dragička“ postala je nova lozinka.

Prema saznanjima, klub više ne postoji, ali i dan danas „reci dragička“ ostao je u našem svakodnevom govoru kao vesnik dobrih i lepih vesti.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media