VEČERAS PRED SPAVANJE IZGOVORITE OVU MOLITVU: Za miran san i čvrstu veru
Žena u krevetu, Foto: Profimedia

MOLITVE

VEČERAS PRED SPAVANJE IZGOVORITE OVU MOLITVU: Za miran san i čvrstu veru

Evo nekoliko molitvi koje će vam pomoći da se osetite bolje, blisko Bogu i uz koje ćete lakše da zaspite

Objavljeno: 21:10h

Molitva pred spavanje može biti odličan način da smirite misli, da se opustite i pripremite za san. Hrišćanima je večernja molitva često deo rutine pred spavanje koja mnogo znači.

Ne morate striktno čitati ove molitve koje smo odabrali, možete se ispovediti, reći šta vam je na duši i moliti Boga da okaje vaše grehe. No, pojedini se osećaju daleko prijatnije ako pred sobom imaju molitvu koju čitaju svako veče, te im molitva pred spavanje postaje neka vrsta utehe.

Evo nekoliko molitvi koje će vam pomoći da se osetite bolje, blisko Bogu i uz koje ćete lakše da zaspite.

Žena u krevetu
Žena u krevetufoto: Profimedia

Molitva pred spavanje

Pročitajte svaku od ovih molitvi i pronađite onu koja vam najviše odgovara. Pratite svoju intuiciju i nađite onu koja vam odgovara i ponavljajte svake noći i brzo ćete je naučiti napamet. Naravno, možete promeniti molitvu kad god to poželite.

Molitva Svetog Makarija Velikog

Gospode, Bože naš, što sagreših ovogadana rečju, delom i mišlju, oprosti mi kao dobar i Čovekoljubac. Miran i spokojan san daj mi, pošalji mi Angela Svoga, čuvara,koji me zaklanja i čuva od svakoga zla. Jer si Ti čuvar dušai tela naših, i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i svagda i u veke vekova. Amin.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Molitva pred spavanje za nesanicu

Molitvama Svetih Otaca naših, Gospode Isuse Hriste Bože naš, pomiluj nas. Amin. Slava Tebi, Bože naš, slava Tebi. Care nebesni, Utešitelju, Duše Istine, koji si svuda prisutan i sve ispunjavaš, Riznice dobara i Davaoče života, dođi i useli se u nas i očisti nas od svake nečistote i spasi, Blagi, duše naše.

Molitva za decu – Gospode, pruži mu blagoslov

Sveti Bože, sveti Krepki, sveti Besmrtni pomoluj nas (recite ovo triput). Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin. Presveta Trojice, pomiluj nas; Gospode, očisti grehe naše; Vladaru, oprosti bezakonja naša; Sveti, poseti i isceli nemoći naše, imena Tvoga radi.

Gospode, pomiluj! Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Molitva pred spavanje može pomoći da lakše zaspite, ali pre svega služi tome da saberete misli, da budete u skladu sa sobom i da se spremite za izazove koji vas očekuju sutradan.

krst, crkva
foto: Marina Lopičić

Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, radimolitava Prečasne Majke Tvoje i besplotnih Angela Tvojih iProroka i Preteče i Krstitelja Tvoga, i Bogorečitih Apostola,svetlih i dobropobednih Mučenika, prepodobnih i bogonosnihOtaca, i svih Svetih, izbavi me od sadašnje napasti besovske.O, Gospode moj i Tvorče, Koji ne želiš smrt grešniku negoda se ovaj obrati i živ bude, podaj obraćenje i meni sirotomi nedostojnom, otmi me iz čeljusti pagubne zmije koja je zinulada me proguta i svede u ad živog. O, Gospode, moj, uteho moja,koji si se radi mene sirotog obukao u trošno telo, iščupajme iz bede i podaj utehu sirotoj duši mojoj. Usadi u srcemoje da tvorim zapovesti Tvoje i da ostavim dela zla i zadobijemblaženstva Tvoja, jer se u Tebe uzdam, Gospode, spasi me.

Gospode Isuse Hriste, Sine Božiji, radi molitvi Prečasne Majke Tvoje i besplotnih Angela Tvojih i Proroka i Preteče i Krstitelja Tvoga, i Bogorečitih Apostola, svetlih i dobropobednih Mučenika, prepodobnih i bogonosnih Otaca, i svih Svetih, izbavi me od sadašnje napasti besovske.

O, Gospode moj i Tvorče, Koji ne želiš smrt grešniku nego da se ovaj obrati i živ bude, podaj obraćenje i meni sirotomi nedostojnom, otmi me iz čeljusti pagubne zmije koja je zinula da me proguta i svede u ad živog.

Brojanica, Crkva, Crveni konac
foto: Printscreen

O, Gospode, moj, uteho moja, koji si se radi mene sirotog obukao u trošno telo, iščupaj me iz bede i podaj utehu sirotoj duši mojoj. Usadi u srce moje da tvorim zapovesti Tvoje i da ostavim dela zla i zadobijem blaženstva Tvoja, jer se u Tebe uzdam, Gospode, spasi me.

Molitva za upokojene – Čitajte je za duhovnu korist mrtvih

Ovu molitvu ponavljajte svako veče

Mnogima molitva pred spavanje predstavlja neku vrstu utehe, daje ohrabrenje, podseća da je Bog uz nas i da Gospod sve vidi. Muke koje imamo imamo sa razlogom, a grehe koje imamo će biti oprošteni ako se iskreno pokajemo.

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha, Amin.

Molitvama Svetih Otaca naših, Gospode Isuse Hriste Bože naš, pomiluj nas. Amin. Sveti Bože, sveti Krepki, sveti Besmrtni pomiluj nas (triput). Slava Ocu i Sinu i svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin. Presveta Trojice, pomiluj nas; Gospode, očisti grehe naše; Vladiko, oprosti bezakonja naša; Sveti, poseti i isceli nemoći naše, imena Tvoga radi.Gospode, pomiluj! (triput) Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i uvekove vekova. Amin.

Oče naš … no izbavi nas od zloga.

Pomiluj nas, Gospode, pomiluj nas, jer mi grešnici nemajući nikakvog opravdanja, Tebi kao Vladaru prinosimo ovu molitvu: pomiluj nas. Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu.

Gopspode, pomiluj nas, jer se u Tebe uzdasmo; ne gnevi se jako na nas, niti pominji bezakonja naša, nego i sada kao milostiv pogledaj i izbavi nas od neprijatelja naših; jer si Ti Bog naš, i mi smo ljudi Tvoji, svi smo delo ruku Tvojih, i ime Tvoje prizivamo. I sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Molitva protiv straha koja će vam uliti hrabrost i mir

Otvori nam dveri milosrđa, blagoslovena Bogorodice, da ne poginemo mi, koji se u Tebe nadamo, nego da se Tobom izbavimo od beda: jer si Ti spasenje roda hrišćanskoga. Gospode pomiluj! (dvanaest puta)

Bože večni i Care svakog stvorenja, koji si me udostojio da doživim do ovoga časa, oprosti mi grehe, koje učinih, ovoga dana delom, rečju i mišlju. I očisti, Gospode, smirenu dušu moju od svake prljavštine tela i duha. I daj mi, Gospode, da mi san ove noći prođe u miru, da bih ustavši sa skromne postelje, ugađao presvetom imenu Tvom u sve dane života svoga, i pobedio telesne i bestelesne neprijatelje koji vojuju na mene. I izbavi me, Gospode, od sujetnih pomisli i rđavih želja koje me prljaju. Jer je tvoje carstvo, i sila, i slava, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekova vekova. Amin.

Molitva
foto: Printscreen/Youtube/Pravoslavlje

Molitva za zdravlje i isceljenje vas i vaših najmilijih

Gospode Bože naš, što sagreših ovog dana rečju, delom i mišlju, oprosti mi kao blag i čovekoljubiv. Podari mi miran i tih san; pošlji mi svoga Anđela čuvara koji me zaklanja i čuva od svakoga zla. Jer si Ti čuvar duša i tela naših, i Tebi slavu uznosimo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Anđele Hristov, čuvaru moj sveti, i pokrovitelju duše i tela moga, oprosti mi sve što zgreših u današnji dan, i izbavi me od svakoga lukavstva neprijateljskog i protivnika, da ne bih nikakvim grehom razgnevio Boga mog; no moli se za mene grešnog i nedostojnog slugu, da mi pokažeš dostojna dobrote i milosti Svesvete trojice, i Matere Gospoda moga Isusa Hrista, i svih svetih! Amin.

(Espreso / Objektiv)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.