Praznična konfuzija: Da li znamo šta sve slavimo?

divni neradni dani

Praznična konfuzija: Da li znamo šta sve slavimo?

U poslednjih 25 godina promenili smo četiri države, što se odrazilo i na praznike. Dok su se neki menjali, drugi su čak i nadživeli "svoje" države
Objavljeno: 21:54h

Nekada smo slavili 29. novembar, 4. i 7. jul, kao i druge praznike, o kojih su neki još uvek aktuelni. Danas nam se dešava da, kada čujemo da je neki praznik, nismo sigurni ni šta, ni zašto proslavljamo. Koji to državni praznik slavimo i šta obeležavamo na današnji dan? U poslednjih četvrt veka formalno smo promenili četiri države, što se odrazilo i na praznike. I dok su se neki menjali, drugi su čak i nadživeli "svoje" države. Ne treba da čudi što često ni ne znamo šta i zašto slavimo, osim Nove godine - i jedne i druge.

Od SFR Jugoslavije, preko SR Jugoslavije, Državne Zajednice SCG pa do Republike Srbije, radli ili ne radili, slavili smo i slavimo Praznik rada 1. maj. U SFRJ smo obeležavali praznike vezane za događaje iz Drugog svetskog rata: Dan borca 4. jul - kada je doneta odluka o podizanju partizanskog ustanka protiv okupatora i Dan ustanka u Srbiji 7. jul.
Na Dan Republike 29. novembar
obeležavana je godišnjicu Drugog zasedanja AVNOJ -a u Jajcu 29. novembra 1943, na kome odbačena monarhija i proglašeno federalno uređenje Jugoslavije.
Po raspadu SFRJ, obeležavanje Dana Republike prestalo je u svim republikama osim u SRJ, gde je ostao zvanični praznik sve do 14. novembra 2002. godine.
Više ne proslavljamo 29. novembar, 4. i 7. jul, kao ni Dan državnosti SRJ 27. april, a SCG svoje praznike nije ni imala. Srbija je, po osamostaljenju Crne Gore 2006. godine, za svoje državne praznike, osim Nove godine, 1. maja, proglasila Sretenje, kada je podignut Prvi srpski ustanak 1804. godine, kao Dan državnosti Srbije koji se praznuje 15. i 16. februara i 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu. (M.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.