DANAS NE BI TREBALO DA DAJETE NIŠTA IZ KUĆE: Ovo su sva verovanja za MRATINDAN!
Sveti Mrata, Foto: Printscreen/Youtube/ Pravoslavlje

SPC

DANAS NE BI TREBALO DA DAJETE NIŠTA IZ KUĆE: Ovo su sva verovanja za MRATINDAN!

Naš narod ovog sveca proslavlja kao Mratu, po Svetom Martinu

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Svetog mučenika Stefana Dečanskog. U narodu, praznik se naziva Mratindan.

Sveti mučenik Stefan Uroš Treći Nemanjić poznat kao Stefan Dečanski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana. Oslepljen, pet godina proveo je kao zatočenik u Carigradu, zadivljujući svojom mudrošću i krotkošću. Kako uči pravoslavlje, kada se navršilo pet godina tamnovanja, javio mu se sveti Nikola i vratio mu vid.

Zato je današnji praznik zavetni dan za sve koji boluju od očnih bolesti. U znak zahvalnosti, sveti Stefan podigao je hram Visoki Dečani.

1 / 4 Foto: RINA

Pod nejasnim okolnostima, verovatno po naređenju sina, cara Dušana, na današnji dan 1331. godine, okončan je život Stefana Dečanskog, čije mošti počivaju u zadužbini ispod Prokletija kod Peći.

Naš narod ovog sveca proslavlja kao Mratu, po Svetom Martinu, koji se nekada proslavljao na ovaj dan. U skoro svim našim krajevima danas se obeležavaju krsne i zavetne slave.

U narodu se i danas čuje - Sveti Mrata, sneg na vrata, kojom je označen početak hladnog i snežnog perioda godine.

Prema narodnom verovanju Sveti Mrata je zaštitnik vukova i danas ih saziva i određuje koliko ovaca kojem domaćinu smeju da pojedi tokom zime pa se na današnji dan ovce i stoka ne izvode iz torova i štala.

Na Mratindan ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna niti se šta pere, a ne rade ni obućari i krojači.

U nekim krajevima Srbije domaćin preuzima sve kućne poslove na sebe kako bi porodica imala dobru godinu. Ako odbije da to uradi godina će im biti loša.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas i Svetog velikomučenika Minu. Po zanimanju vojnik, kao istinski hrišćanin, napustio je vojsku i otišao u planinu. Posle nekoliko godina se vratio i pred okupljenima objavio svoju veru u Hrista. Mučen je i na kraju posečen mačem, oko 304 godine. Nad njegovim moštima u Aleksandriji je sagrađena crkva.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.