NA SVETOG ARHANGELA MIHAILA IZGOVORITE OVE REČI: Jednu jedinu stvar nikako ne smete da radite!
Sveti Arhangel Mihailo, Foto: preentscreen/youtube

MOLITVA

NA SVETOG ARHANGELA MIHAILA IZGOVORITE OVE REČI: Jednu jedinu stvar nikako ne smete da radite!

Veruje se da valja pomoći siromašnima i nemoćnima, dati im hrane i pića, uputiti toplu reč

Objavljeno: 11:13h

Zimski Aranđelovdan je prema brojnosti vernika koji ga slave druga najčešća slava kod Srba posle Svetog Nikole, a pre Svetog Jovana. Danas vernici Srpske Pravoslavne Crkve slave Sabor Svetog Arhangela Mihaila.

Ovaj dan je posvećen Svetom Arhangelu Mihailu koji se smatra vođom nebeskih vojski. Prema predanjima, uvek se javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji, a danas ga pravoslavci slave kao krsnu slavu i zaštitnika porodice.

U crkvenom kalendaru je obeležen crvenim slovom i uvek se praznuje 21. novembra. Hrišćani su ovaj praznik ustanovili na Saboru svetih otaca održanom nekoliko godina pre Prvog vaseljenskog sabora.

Njegovo ime prema crkvenom tumačenju označava onoga "koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni ili prvi dok "angelos" znači vesnik ili anđeo. Pored zimskog, postoji i letnji Aranđelovdan, posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu.

1 / 4 Foto: Zorana Jevtić

Arhangel Mihailo je na ikonama predstavljen u vojvodskom odelu, u jednoj ruci drži mač, a u drugoj terazije. Veruje se da arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i da, mereći njihova dobra i zla dela na zemlji, ih šalje u raj ili pakao. On se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi.

U narodu se veruje da vreme na Aranđelovdan, pokazuje kako će biti tokom cele zime i proleća. Veruje se da ovaj zimski svetac luta prerušen u prosjaka i usmerava nevernike na pravi put.

Da li se posti i da li valja spremiti žito?

Da li će Aranđelovdan biti proslavljen uz posnu ili mrsnu trpezu, zavisi od toga na koji dan pada. Ako pada u sredu ili petak, onda treba da bude posna, a žito je obavezno. Pogrešno se smatra da žito nije dobro spremati jer je Mihailo poznat i kao "živi" svetac, a žito se, navodno, sprema samo za mrtve - u pitanju je pogrešno tumačenje crkvenih pravila.

Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svetom obučen u prosjaka da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima. Kaže se da kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća. Bolesnici ovog dana ozdravljaju. U nekim krajevima Srbije, Mihailo se slavi i kao zaštitnik stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Šta valja raditi na zimski Aranđelovdan?

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smete uraditi jeste da siromašne i nemoćne terate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vernike, kazniti.

Veruje se da valja pomoći siromašnima i nemoćnima, dati im hrane i pića, uputiti toplu reč. Ukoliko to ne učinite, veruje se da će anđeo koji je stalno uz vernike poslati strašnu kaznu. Oni koji ispolje najvažniju hrišćansku vrlinu na Aranđelovdan, mogu očekivati blagost ovog svetitelja koji će se vam ispuniti i onu najveću želju.

Tokom ovog dana možete zatražiti od Arhangela Mihaila da vam pomogne sa teškoćama na poslu. Nije važno da li je u pitanju želja za većom platom, boljom pozicijom ili drugim poslom, svoju želju zamislite u periodu od 8.48 pa do 9.32 i pomolite se.

Poslušajte molitvu velikom Arhangelu Mihailu:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.