OVO SU NAJNEBEZBEDNIJE DEONICE U SRBIJI: Okanović otkrio sve o BEZBEDNOJ vožnji po KIŠI!
Damir Okanović, Foto: Profimedia, Dragana Udovičić

vozači, oprez!

OVO SU NAJNEBEZBEDNIJE DEONICE U SRBIJI: Okanović otkrio sve o BEZBEDNOJ vožnji po KIŠI!

Pri kraju je sezona jesenjih poljoprivrednih radova, i još uvek ima traktori koji sa njiva izlaze na put ostavljajući velike količine blata za sobom

Objavljeno:

Kako voziti po putevima u Srbiji kada uslovi za vožnju nisu idealni? Miholjsko leto, suvo vreme i prijatne temperature već su na izdahu, a kiša, magla, mraz i poledica na saobraćajnicama ponovo postaju noćna mora svih vozača. Postavlja se pitanje koji je najbolji način da se vozači pripreme na prvu iznenadnu kišu i mokre kolovoze kako bi prošli bez nezgoda.

Vožnja po kiši i lošem vremenu nije laka ni iskusnom vozaču, koji se i uprkos tome mogu naći u rizičnim situacijama. Osim pažnje svakog učesnika u saobraćaju, važni su i uslovi po kojima se saobraćaj odvija.

Ukoliko se radi o otežanim uslovima kada pada kiša ili ima magle, dodatni oprez je neophodan, kao i maksimalno prilagođavanje stanju na putevima u datom trenutku.

Ispravan automobil je pola posla

Pre svega, za bezbednu vožnju neophodan je ispravan automobil, a kada se vremenski uslovi pogoršaju, vozačima je od velike korisni propisno postavljena signalizacija i ulična rasveta.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju rekao je za Blic na koji način bi svi učesnici u saobraćaju trebalo da se ponašaju u ovakvim uslovima vožnje.

On se pre svega osvnuo na vozače automobila, i ukazao na to šta bi trebalo da urade kako bi izbegli saobraćjne nezgode.

- Ne zaboravite da uključite oborena (kratka) svetla na vozilu tokom dana, jer zakon ne dozvoljava da za vreme smanjene vidljivosti na automobilu budu uključena samo dnevna svetla. Pridržavajte se ograničenja od 50 kilometara na sat u naselju jer je za vreme kišnih padavina veći rizik od naletanja na pešaka, a svako povećanje sudarne brzine preko 50 smanjuje šanse za preživljavanje pešaka. Imajte u vidu da mnogi pešaci znatno teže opažaju vozila prilikom prelaska kolovoza zbog kapuljača - kaže Okanović.

Damir Okanović
Damir Okanovićfoto: RTS/Printscreen

Pešaci moraju da vode računa

Pešaci su takođe učensici u saobraćaju, i oni nisu izuzeti od odgovrnosti ako se ne ponašaju u skladu sa pravilima koja važe u saobraćaju.

- Pešaci, imajte u vidu da vas vozači tokom kiše mnogo teže opažaju zbog mokrih stakala, zbog mokrog asfalta i zbog smanjene vidljivosti, kao i da je zaustavni put zbog mokrih kolovoza znatno duži. Prilikom prelaska kolovoza skinite kapuljaču odnosno podiginite kišobran visoko, da biste mogli da opazite vozila koja nailaze. Nosite kišobrane, kape, jakne i druge odevne predmete i opremu jarkih boja, kako bi vas vozači što pre opazili - kaže on.

Vožnja po kiši u Beogradu / Ilustracija
Vožnja po kiši u Beogradu / Ilustracijafoto: EPA/ Koca Sulejmanović

Blato na putu problem

Pri kraju je sezona jesenjih poljoprivrednih radova, i još uvek ima traktori koji sa njiva izlaze na put ostavljajući velike količine blata za sobom. Okanović je rekao šta bi kada vozači traktora trebalo da urade kada su loši vremenski uslovi.

- Za traktoriste je bitno da u kišnim uslovima uključe žuto rotaciono svetlo kada se kreću putem, kako bi vas vozači ostalih vozila što pre uočili. Pre izlaska na put očistite točkove od blata, jer mokro blato na kolovozu se pretvara u površinu koja može biti klizavija od leda - navodi.

Posebno je upozorio vozače automobila da obraćaju pažnju na vozače dvotočkaša, i rekao šta bi svi vozači dvotočkaša u kišnim uslovima trebalo da urade.

- Mnogi vozači pretpostavljaju da tokom kiše na ulicama i putevima nema biciklista i motociklista, i zato ne obraćaju pažnju na dvotočkaše. Zato se trudite da budete što uočljiviji, nosite odevne predmete jarkih boja. Ne pretičite desnom stranom, i budite posebno pažljivi prilikom provlačenja između saobraćajnih traka - zaključuje on.

Blato
Blatofoto: RINA

Rizične saobraćajnice u Srbiji i prevencija

Kako su nam rekli neki iskusni vozači, u Srbiji ima više saobraćajnica koje predstavljaju izazov za bezbednu vožnju, a kako neke od izazovnijih naveli su Dolinu jorgovana, odnosno put od Kraljeva ka Novom Pazaru, Iriški venac, Kanjon reke Lim, Ovčarsko-kablarsku klisuru i Magistralni put na Beloj Zemlji na deonici puta Užice - Zlatibor.

Kako su nam rekli glavni razlog nesreća na ovim deonicama je nepažnja vozača i bahata vožnja uz prekoračenje brzine.

Takođe, u emisiji "Stanje na putevima" koju AMSS svakodnevno objavljuje na zvaničnom "YouTube" kanalu vozači mogu da čuju savete za vožnju, i saznaju kakvi se vremenski uslovi očekuju, kakvo je stanje na putevima, gde ima radova, zastoja, preusmerenja, odrona, magle ili dima, i druge informacije.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.